Patriarhul Daniel: Să-I oferim lui Hristos – nu numai la Crăciun, ci în tot timpul vieţii – cele mai preţioase daruri

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a îndemnat la Patriarhie, de sărbătoarea Naşterii Domnului 2021, să-I oferim lui Hristos cele mai preţioase daruri.

Darurile credincioşilor

Patriarhul a explicat că Hristos nu doreşte ca noi să aducem aur, smirnă şi tămâie, aşa cum au adus cei trei magi de la Răsărit, ci cere de la noi daruri duhovniceşti, pe care le poate aduce orice credincios.

„Să-I oferim lui Hristos, nu numai la Crăciun, ci tot timpul vieţii noastre creştine, cele mai preţioase daruri. Aurul este dreapta credinţă, tămâia este rugăciunea unită cu lacrimile fierbinţi ale pocăinţei, iar smirna este viaţa curată şi faptele bune”.

„Prin aceasta, suntem şi noi iubiţi de Dumnezeu şi de oameni ca şi magii la Răsărit şi devenim vestitori ai tainei iubirii lumii prin iubirea smerită şi milostivă a lui Dumnezeu”, a spus Părintele Patriarh.

Darurile magilor

Patriarhul României a prezentat simbolismul darurilor aduse Pruncului Iisus de cei trei magi.

Aur înseamnă că Pruncul este Împărat.

Smirna este o materie aromată, foarte frumos mirositoare. În acelaşi timp, aceasta menţine starea de curăţie atunci când este amestecată cu ulei de aloe. De aceea, smirna se folosea la îmbălsămarea morţilor. Smirna, în cazul acesta, în mod profetic însemna că Pruncul care este Împărat, Dumnezeu şi Mare Preot, va trece prin moarte, dar nu va cunoaşte stricăciunea, căci va învia din morţi. Smirna semnifică taina morţii şi Învierii lui Hristos.

Tâmâia înseamnă că El este Dumnezeu şi Mare Preot, pentru că marele preot de la templu aducea tămâie lui Dumnezeu.

O naştere profeţită

Patriarhul a punctat că Naşterea Domnului Iisus Hristos a fost profeţită de profeţii Vechiului Testament, mai ales de Isaia şi Miheia. Iar poporul iudeu se aştepta de veacuri să vină Mesia, adică Unsul lui Dumnezeu, care s-a tradus în greacă prin cuvântul Hristos.

„Poporul evreu era pregătit pentru venirea lui Mesia şi drepţii Vechiului Testament aşteptau cu dor această venire a Mântuitorului, Izvăvitorului. Surprinzător, şi unele popoare păgâne aşteptau acest eveniment”.

„Aceşti magi de la răsărit când au văzut o stea neobişnuită au înţeles că un eveniment mare se petrece şi un Împărat Mare se naşte. Magii erau oameni înţelepţi care studiau mersul stelelor şi interpretau visele”, a evidenţiat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Efectele asupra creaţiei

În cuvântul său, Patriarhul Daniel a vorbit şi despre efectele produsele la nivelul creaţiei de naşterea Pruncului Iisus.

„Această sărbătoare este mare şi sfântă pentru că este sfinţitoare. Hristos Domnul este Fiul veşnic al lui Dumnezeu prin Care şi pentru Care a fost creat întregul univers, după cum ne spune Sfântul Apostol Pavel în Epistola către Coloseni 1,16: Toate s-au făcut prin El şi pentru El”.

„Dumnezeu, în planul Lui de mântuire a hotărât ca Hristos să coboare în lume, să devină Om şi să sfinţească lumea din interiorul ei. Mai întâi, se sfinţeşte natura umană, pentru că Hristos S-a zămislit de la Duhul Sfânt şi din Fecioara Maria. Sfinţeşte umanitatea din interiorul ei, din pântecele Maicii Sale, care este Fecioara Maria, Născătoarea de Dumnezeu”.

„Sfinţeşte pământul din interiorul lui prin naşterea Sa în peştera din Betleem. Sfinţeşte regnul vegetal prin faptul că a fost culcat în ieslea din Betleem, de unde animalele luau hrană”.

„Prin aceasta vedem că Hristos sfinţeşte creaţia pe care a făcut-o El, dar care prin păcat s-a îndepărtat de Dumnezeu. El se apropie de noi ca noi să ne apropiem de Dumnezeu cel din Ceruri. Aceasta este înţelegerea duhovnicească a Naşterii Domnului”.

„De aceea, la darul lui Dumnezeu către noi, noi răsundem prin daruri aduse la biserică, dar şi prin daruri aduse copiilor, bolnavilor, bătrânilor, precum şi tuturor oamenilor aflaţi în dificultate”, a precizat Patriarhul Daniel.

Sărbătoarea familiei

Patriarhul s-a rugat Pruncului Iisus să binecuvinteze pe toţi copiii, părinţii şi toate familiile.

Naşterea Domnului este prin excelenţă sărbătoarea familiei creştine şi să ne ajute şi pe noi să fim mărturisitori, aducători de daruri duhovniceşti lui Hristos, precum magii de odinioară”.

Părinte Patriarh le-a urat celor care îşi serbează onomastica în ziua Naşterii Domnului – cei care poartă numele de Cristian, Cristina şi derivate – „Ani mulţi cu sănătate, bucurie şi mult ajutor de la Dumnezeu”.

Preafericirea Sa a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală, sâmbătă, 25 decembrie 2021, împreună cu Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop vicar patriarhal, și Preasfinţitul Părinte Qais Sadiq, Episcop de Erzurum.

Mai multe imagini de la eveniment în Galeria Foto.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica

Comentarii Facebook


Știri recente