Patriarhul Daniel: Perspectiva creștină dă sens cu adevărat voluntariatului

Patriarhul Daniel s-a întâlnit joi seară cu membrii Grupului de voluntari „Tineri în acțiune” ai Arhiepiscopiei Bucureștilor, prilej cu care Preafericirea Sa a subliniat fundamentele duhovnicești ale demersului lor: dragostea jertfelnică de aproapele și dezideratul comuniunii, care înseamnă relație vie cu aproapele și cu Dumnezeu.

Gala voluntarilor „Tineri în acțiune”, găzduită de Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei, a fost organizată de Sectorul Învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor pentru a le mulțumi tinerilor implicați în buna desfășurare a hramului de toamnă al Catedralei Patriarhale, sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou.

„Când vorbim despre voluntariat, nu este suficient să ne raportăm doar la dispoziții, reguli și alte aspecte care sunt stipulate în diferite acte normative, abordare care, prin exacerbarea laturii juridice, poate duce la forme de activism social și ideologic, ci trebuie să avem în vedere, întâi de toate, dimensiunea profund umană pe care se fundamentează voluntariatul, ca act de relaționare și comuniune cu semenii”, a subliniat Patriarhul României.

„Din acest punct de vedere, perspectiva creștină este cea care dă sens, cu adevărat, voluntariatului. Astfel, în Biserică, activitățile de voluntariat sunt valorificate deplin, deoarece, pentru creștinul ortodox, demnitatea umană și dragostea față de aproapele reprezintă fundamentul cauzei particulare pentru care este săvârșit actul de voluntariat și acestea primează în fața actelor normative, fără ca acestea din urmă să fie neglijate.”

Patriarhul Daniel a participat la Gala voluntarilor „Tineri în acțiune” găzduită de Palatului Patriarhiei joi, 10 noiembrie 2022. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

La baza oricărui act voluntar pus în slujba aproapelui stă principiul demnității, cinstirii și evidențierii chipului lui Dumnezeu sădit de Creator în fiecare om. Această credință se manifestă prin iubirea jertfelnică sau darnică față de cei din jur, dublată de un puternic sentiment comunional și comunitar”, a adăugat Patriarhul.

„Din punct de vedere creștin, creat după chipul Preasfintei Treimi (cf. Facere 1, 26-27), omul este făcut pentru comuniune, adică pentru relație vie cu Persoanele divine și cu persoanele umane.”

„Urmând Sfântului Ioan Evanghelistul, care arăta că dragostea față de aproapele are ca temei dragostea față de Dumnezeu (cf. 1 Ioan 4, 20), Sfântul Paisie Aghioritul mărturisea: «Dacă omul îl iubește pe Dumnezeu, apoi își iubește și casa sa, și pe vecinul său, și pe vecinul de dincolo de frontieră, și pe vecinul mai îndepărtat. Dacă nu-L iubește pe Dumnezeu, nu iubește nici pe vecin, nu iubește pe nimeni»”, a mai menționat Preafericirea Sa.

„În Biserică, voluntariatul cunoaște o dublă perspectivă. În primul rând, este modalitatea de a ne pune în slujba aproapelui, aducând astfel jertfă din timpul și talanții noștri dăruiți de Dumnezeu”, a explicat Părintele Patriarh Daniel.

Gala voluntarilor „Tineri în acțiune” a avut loc la Palatului Patriarhiei joi, 10 noiembrie 2022. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

„În al doilea rând, voluntariatul reprezintă una din formele de misiune ale mirenilor în Biserică, iar cei care se implică în activități de voluntariat în cadrul comunităților eclesiale devin modele sociale demne de urmat.”

Evenimentul a fost moderat de Diac. Eugen Maftei, consilier la Sectorul de Învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor, care i-a mulțumit Părintelui Patriarh Daniel pentru participare.

„Cred că tinerii voluntari ai Arhiepiscopiei Bucureștilor au încercat să facă din iubirea de Dumnezeu și față de sfinții Lui resortul acțiunilor lor practice, manifestate concret prin dăruirea și slujirea semenilor lor”, a spus părintele consilier.

Diac. Eugen Maftei a moderat Gala voluntarilor „Tineri în acțiune” joi, 10 noiembrie 2022. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

„Denumirea grupului, «Tineri în acțiune» reprezintă în același timp și deviza lui și definește cel mai bine atitudinea pe care tinerii ar trebui să o aibă în Biserică: o atitudine dinamică, activă, care să exprime implicarea lor concretă în viața Bisericii”, a adăugat Diac. Eugen Maftei.

Clericul a subliniat că tinerii „înțeleg că Biserica este, dincolo de spațiul sacru în care se roagă și ascultă cuvântul lui Dumnezeu, un organism viu din care ei fac parte și un loc al comuniunii în care trebuie să se regăsească cu toții”.

Marius-Ștefan Ciulu, coordonatorul Grupului de voluntari „Tineri în acțiune”, a prezentat pe scurt activitatea tinerilor care au sprijinit hramul de toamnă al Catedralei Patriarhale și a menționat câteva din organizațiile reprezentate în grup: Asociația Studenților Teologi Ortodocși, Asociația Studenților Creștin Ortodocși Români – filiala București, România pentru viață.

El a mai menționat că tinerii voluntari ai Arhiepiscopiei Bucureștilor provin din medii universitare diferite: Teologie, Medicină, Arhitectură, Matematică, Psihologie și Științele Educației, Politehnică. „Când vor activa în domenii profesionale diferite, vor fi mărturisitori ai lui Ortodoxiei în întreaga societate, prin trăirea și exemplul lor”, a spus Marius -Ștefan Ciulu.

Marius-Ștefan Ciulu, coordonatorul Grupului de voluntari „Tineri în acțiune”, la gala dedicată acestora la Palatul Patriarhiei joi, 10 noiembrie 2022. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

Coordonatorul voluntarilor a schițat și activitățile planificate pentru anul 2023: continuarea proiectului „Cetatea Bucureștilor”, care le oferă altor tineri ghidaj gratuit la bisericile istorice ale Capitalei, continuarea seriei de tabere de tineret „Tineri în acțiune” și sesiuni de formare acreditate, care să-i pregătească pe voluntari pentru activitățile sociale ale Bisericii.

Gala voluntarilor „Tineri în acțiune” joi, 10 noiembrie 2022, la Palatul Patriarhiei: Pr. prof. Mihail Săsăujan, Pr. Consilier eparhial Ionuț Tutea, Pr. Consilier patriarhal Ciprian Ioniță. Foto: Basilica.ro / Raluca Ene

La eveniment au participat Părintele Profesor Mihail Săsăujan, vicarul Arhiepiscopiei Bucureștilor, Părintele Consilier Ciprian Ioniță, coordonatorul Sectorului Social‑Filantropic al Administrației Patriarhale și președintele Federației Filantropia, Părintele Profesor Nicușor Beldiman, consilier patriarhal la Sectorul teologic-educațional, Părintele Consilier Ionuț Tutea, coordonatorul Sectorului Social-Filantropic al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Mihai Paraschiv, inspector pentru activitățile de tineret și relația cu ONG-urile bisericești naționale de tineret în cadrul Administrației Patriarhale, reprezentanții protoieriilor din Capitală, Părintele Vasile Gavrilă, duhovnicul tinerilor din ASCOR București, Părintele Constantin Olivian, directorul Centrului social-cultural al Centrului Cultural „Iustin Patriarhul” al Arhiepiscopiei Bucureștilor și tinerii voluntari.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente