Patriarhul Daniel le explică noilor duhovnici ce înseamnă „ținerea păcatelor”: O amânare pentru o mai bună pregătire

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat miercuri, la Paraclisul „Sfântul Gheorghe” al Reședinței Patriarhale, slujba de hirotesie în duhovnic pentru doisprezece clerici din Arhiepiscopia Bucureștilor. În cuvântul rostit, Părintele Patriarh a vorbit despre responsabilitatea duhovnicilor și a subliniat faptul că „ținerea sau menținerea păcatelor nu este una de refuz total, ci de o amânare pentru o mai bună pregătire”.

„Puterea de a lega și dezlega păcatele, de a ierta și de a ține păcatele, este dăruită de Hristos Domnul după Învierea Sa din morți ucenicilor săi când le-a zis ‹Luaţi Duh Sfânt; cărora veţi ierta păcatele, le vor fi iertate şi cărora le veţi ţine, vor fi ţinute›”.

Ce înseamnă a ține păcatele?

„Ținerea sau menținerea păcatelor nu este una de refuz total, ci de o amânare pentru o mai bună pregătire”.

„Este ca la examen, dacă ești pregătit treci examenul, dacă nu, te pregătești mai bine și încerci mai târziu la o nouă examinare”.

De asemenea, Preafericitul Părinte Daniel a reiterat faptul că preotul „nu este un simplu dezlegător de păcate, în mod automat și mecanic, el este un învățător, un medic al sufletelor”.

„Scopul spovedaniei este de îmbunătățire a vieții duhovnicești a credinciosului. A lega sau a ține păcatele cuiva înseamnă o amânare cu speranța că, cel care este îndrumat să se pregătească mai bine se va pregăti”.

Părintele Patriarh a mai explicat că „acesta este canonul cel mai important: ca omul să se elibereze de păcat, să se oprească de la anumite comportamente care sunt dăunătoare. În privința aceasta are nevoie de rugăciune mai multă, dar și de rugăciunea altora”.

„Nu este suficient doar să judeci situația, starea spirituală, a penitentului ci este nevoie și să vindeci, să eliberezi pe om din starea apăsătoare”.

„Biserica este spital de vindecare, nu este un tribunal de judecare. De aceea, trebuie multă smerenie pentru duhovnic. Nu iartă el, el este chemat să ajute la vindecarea celor păcătoși, aici trebuie evitată și asprimea exagerată care duce oamenii la deznădejde”, a subliniat Patriarhul României.

„Astăzi, pentru că este foarte mult individualism și multă singurătate, contează foarte mult dacă credincioșii sunt ascultați”.

„Duhovnicia este o lucrare sfântă, mare, și foarte folositoare Bisericii, prin ea se înnoiește viața Bisericii”, a adăugat la final Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Foto Credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmăreşte-ne pe Instagram: @basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente