Patriarhul Daniel, la primirea Sfintei Lumini: Să ne ajute Dumnezeu s-o purtăm în suflete și să o răspândim

„Să ne ajute Dumnezeu ca această lumină să fie purtată în sufletele noastre cu evlavie și cu bucurie și s-o răspândim în jurul nostru prin cuvinte de încurajare, fapte de ajutorare, mai ales față de cei care sunt triști, pribegi sau refugiați din Ucraina”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel sâmbătă seară la întâmpinarea Sfintei Lumini.

Lumina Sfântă a fost adusă de la Ierusalim de Arhimandritul Teofil Anăstăsoaie, Reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte.

La finalul ceremoniei din Catedrala Patriarhală, Preafericirea Sa și-a exprimat bucuria că „pandemia nu a putut întrerupe această iubire milostivă a lui Hristos pentru noi și că Lumina Sfântă va ajunge în toată țara, dar și în țările vecine”.

Părintele Patriarh a menționat că prin demersul Patriarhiei Române, Sfânta Lumină va ajunge și în Republica Moldova și în Ucraina, prin Suceava, dar și în Cehia, printr-o delegație care vine să ia Lumina din Satu Mare.

În cuvântul adresat la finalul scurtei ceremonii, Patriarhul României a explicat că „această lumină este în primul rând un dar al lui Hristos pentru cei care cred în El, Îl iubesc și Îl caută”.

„Această lumină îl reprezintă pe Însuși Iisus Hristos care este Lumina lumii și care ne încredințează prin aceasta de Învierea Sa din morți, în mod anticipat”.

Lumina – simbol al comuniunii

„Lumina de la Sfântul Mormânt este un dar deosebit care nu se găsește oriunde și nu se poate primi oricând, ci numai în ajunul sărbătorii Învierii Domnului, cu câteva ore înainte de proclamarea Învierii”.

„Sfânta Lumină este un simbol al comuniunii lui Dumnezeu cu oamenii și a oamenilor cu Dumnezeu”, a continuat Patriarhul.

„S-a văzut la televizor cum o mulțime de credincioși aveau mănunchiuri de 33 de lumânări adunate laolaltă. Aceste lumânări, ca și credincioșii care au venit să ia lumină în rotonda Bisericii Învierii Domnului din Ierusalim, înseamnă comuniune de rugăciune, de credință, de speranță și o bucurie deosebită”.

Lumina – simbol al bucuriei

„Lumina este simbolul bucuriei, iar cuvântul ‹bucurie›, în limba greacă are aceeași rădăcină ca și cuvântul ‹har › (hara și haris). Bucuria este simbolul prezenței Duhului Sfânt în om. Și de aceea, când această lumină apare, există o explozie de bucurie în jurul Mormântului Domnului; pentru că este semnul iubirii lui Hristos pentru cei care cred în El și îl iubesc. Lumina, nu este doar un simbol cultic, este limbajul primordial al relației dintre Dumnezeu Creatorul și creația Sa”, a continuat Patriarhul Daniel.

În continuare, Preafericirea Sa a explicat că cel dintâi element creat a fost lumina – și s-a demonstrat științific că aceasta a fost prima formă de energie în univers, iar ultima formă a relației dintre Creator și creație se va arăta în Ierusalimul ceresc, când lumina creată va fi interiorizată în Lumina slavei necreate. Și se spune, a amintit Patriarhul: „Soare nu va fi în Ierusalimul ceresc (Împărăția Cerurilor) căci Domnul va lumina cetatea cu Slava Sa veșnică”.

„Este de reținut faptul că legătura cea mai intimă dintre Dumnezeu Creator și creație s-a exprimat la nivelul energiilor, la nivelul luminii. Sfântul Maxim Mărturisitorul spune că Dumnezeu a creat lumea prin energiile Sale necreate, iar energia necreată, veșnică a lui Dumnezeu, care se arată din când în când în lume, când și cui vrea El, este slava Sfintei Treimi. Aceea pe care au văzut-o Apostolii Petru Iacov și Ioan pe Muntele Taborului, când fața Lui era strălucitoare ca soarele și hainele, albe ca lumina. Atunci materia, veșmintele, toate au fost acoperite de lumina cea necreată, cea nefăcută și neapusă din Împărăția cerurilor”.

Părintele Patriarh a mai vorbit despre haina de har primită la Botez de fiecare dintre noi și a spus că de aceea primii oameni în Rai, înainte de păcat, nu aveau nevoie de haine pentru că erau îmbrăcați în lumină.

Lumina – destinația ultimă pentru noi

„Lumina aceasta de la Ierusalim ne reamintește că Dumnezeu, din iubire milostivă a făcut lumea și cea dintâi creatură făcută de El pentru oameni a fost lumina și destinația ultimă pentru fiecare om după învierea de obște nu este mormântul sau întunericul, ci lumina slavei Preasfintei Treimi din Împărăția Cerurilor”, a spus Patriarhul.

„Să ducem în sufletele și în casele noastre lumina lui Hristos care luminează tuturor”, a fost îndemnul final al Părintelui Patriarh.

Preafericirea Sa va va împărți Sfânta Lumină în această noapte și va oficia slujba Învierii la Catedrala Patriarhală.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente