Patriarhul Daniel: Cinstirea Mântuitorului prin obiecte de mare preț nu trebuie pusă în concurență cu ajutorarea săracilor

Vorbind despre ungerea picioarelor Mântuitorului cu mir de mare preț, Patriarhul Daniel a subliniat în Duminica Floriilor că cinstirea lui Dumnezeu prin obiecte sau gesturi de mare preț nu trebuie pusă în concurență cu ajutorarea săracilor.

Patriarhul a relatat textul evanghelic duminical în care se amintește cum sora lui Lazăr cel înviat din morți de Domnul a uns cu mir de nard picioarele Mântuitorului, în cadrul unei cine, iar Iuda Iscarioteanul a întrebat de ce nu s-a vândut mirul cu trei sute de dinari pe care să-i fi dat săracilor.

„În acest mir al Mariei se cuprind profetic toate veșmintele, pictura, icoanele, obiectele liturgice, toate darurile frumoase aduse de credincioși Bisericii sau lui Hristos în Biserică. Avem în acest gest o profetică abordare a lucrării sfințitoare a lui Hristos și a frumuseții vizibile din biserică, care însă conduce pe credincioși la frumusețea nevăzută dar eternă din Împărăția cerurilor, din Ierusalimul ceresc”, a explicat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

„Aici a ținut Mântuitorul Iisus Hristos să precizeze că nu există o contradicție între iubirea față de el și iubirea față de săraci și a precizat: ‹pe săraci îi aveți pururea cu voi, dar pe Mine -ca prezență fizică pe lumea aceasta – nu Mă aveți pururea cu voi›”, a detaliat Părintele Patriarh.

„Mântuitorul Iisus Hristos spune așadar că cinstirea Lui în Biserică prin obiecte și gesturi de mare preț nu trebuie să fie pusă în competiție sau în concurență cu ajutorarea săracilor. Opera de lucrare a sfințeniei nu se opune operei sociale a ajutorării săracilor. Deci, Hristos Domnul ne învață că nu putem opune lucrurile complementare și că iubirea față de Hristos se arată mai întâi prin rugăciune în biserică și apoi prin fapte bune arătate față de semenii aflați în nevoi”, a spus Preafericirea Sa.

PF Daniel în Duminica Floriilor, 17.04 2022, la Paraclisul „Sf. M. Mc. Gheorghe” al Reședinței Patriarhale. Foto credit: Ziarul Lumina

Minunea care a polarizat poporul

În continuare, Patriarhul a detaliat contextul Intrării Domnului în Ierusalim, a doua zi după cina la care a avut loc ungerea cu mir.

„Intrarea Domnului în Ierusalim este motivată în primul rând de faptul că mulțimile au aflat că El a înviat din morți pe prietenul Său Lazăr care era deja mort de patru zile și începuse să se descompună”.

„Aceasta a fost cea mai mare minune înainte de moartea Învierea Sa din morți. Ea a polarizat poporul foarte repede. O mulțime de oameni care au mers în Betania, după ce au văzut pe Lazăr cel înviat din morți, au crezut în Iisus și L-au urmat, părăsind pe cărturari și farisei care erau în mod tradițional învățătorii lor”.

„Mulțimile de oameni simpli Îl iubeau, admirau și-L urmau pe Hristos, iar conducătorii religioși ai poporului au sporit ura și invidia față de Iisus. Motivele principale pentru care El a fost condamnat la moarte au fost invidia pentru că era iubit de popor și ura pentru că oamenii îl urmau. Într-un fel, atunci s-a decis omorârea lui Iisus și a lui Lazăr, dovada minunii săvârșite de Hristos”.

„Învierea lui Lazăr a grăbit moartea lui Iisus. Lazăr, știind că ei voiau să-l omoare, a fugit în Cipru, unde a mai trăit treizeci de ani și a fost episcop la Kition, Larnaca de azi”, a adăugat Părintele Patriarh.

Preafericirea Sa a subliniat apoi că Intrarea în Ierusalim este semn de biruință a lui Iisus asupra morții prietenului său Lazăr, ca dovadă a învierii de obște a tuturor oamenilor la Judecata de Apoi, dar și ca anticipare a biruinței asupra propriei Sale morți.

„De aceea, această sărbătoare este o înaintevestire a Sfintelor Paști, o anticipare a bucuriei Învierii Domnului”, iar florile, ramurile și stâlpările purtate în mâini simbolizează „florile de lumină adunate în suflet timp de patruzeci de zile ale Postului Sfintelor Paști, flori adunate prin rugăciune și pocăință, post și nevoință, împărtășire cu Sfintele Taine și fapte bune”.

La finalul predicii, Patriarhul a transmis felicitări tuturor celor care poartă nume de flori și a amintit pe cele mai frecvente dintre acestea. Vezi lista aici.

Potrivit statisticilor Ministerului Afacerilor Interne, peste 1,5 milioane de români îşi celebrează onomastica în Duminica Floriilor, aproximativ 630.000 sunt bărbaţi, iar peste 850.000 sunt femei.


Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente