Patriarhul Daniel a primit titlul de cetăţean de onoare al Municipiului Bucureşti

Primarul General al capitalei, Gabriela Firea, a oferit joi Preafericitului Părinte Patriarh Daniel titlul de cetăţean de onoare al Municipiului Bucureşti.

Ceremonia a avut loc la Reşedinţa Patriarhală, în sala „Muzeul Patriarhilor”, începând cu ora 18:00.

Gabriela Firea a fost însoţită de o delegaţie a Primăriei Bucureştiului din care a făcut parte şi George Ivaşcu, fostul Ministru al Culturii şi Identităţii Naţionale.

El a dat citire actului „Laudatio” în care a fost evidenţiată activitatea academică şi pastorală a Patriarhului României şi motivele acordării distincţiei.

„Am imensa onoare să înmânez titlul de cetăţean de onoare al Municipiului Bucureşti – capitala României, Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române”, a afirmat Gabriela Firea în momentul în care i-a oferit distincţia Preafericirii Sale.

Primarul Bucureştiului a menţionat că a făcut „din tot sufletul” propunerea către Consiliul General al Municipiului Bucureşti pentru acordarea distincţiei şi a reamintit „contribuţia imensă a Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române la spiritualitatea şi educarea poporului român”.

Oficialul a evidenţiat sprijinul Patriarhului Daniel „pentru toate categoriile vulnerabile, pentru copii, vârstnici, bolnavi, pentru familii” amintind „toată implicarea în viaţa societăţii noastre româneşti şi a comunităţii din capitala României”.

„Pentru toate aceste lucruri gestul nostru este prea mic, iar cuvintele prea sărace. Simbolul este important însă”, a concluzionat primarul Gabriela Firea.

La rândul său, Patriarhul Daniel a precizat că este „foarte recunoscător pentru acest titlu deosebit” care aparţine deopotrivă şi Bisericii.

„Această onoare nu este acordată doar nouă, ci şi Bisericii Ortodoxe Române pentru că împreună cu toţi colaboratorii de la Centrul Eparhial şi de la Centrul Patriarhal am încercat să aducem o contribuţie la dezvoltarea culturală, spirituală, socială a capitalei în timpul patriarhatului de acum”.

Patriarhul României a mulţumit pentru buna cooperare existentă între Patriarhie şi Primărie „în domeniul cultural, social filantropic şi edilitar”.

„Avem în vedere o mulţime de biserici din oraş care au fost consolidate sau restaurate, unele chiar construite din temelie, iar în mod deosebit apreciem, cu multă recunoştinţă, contribuţia pe care Primăria Generală şi Consiliul Municipal au arătat-o la construirea Catedralei Mântuirii Neamului”, a spus Preafericirea Sa.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a vorbit şi despre coresponsabilitate.

„Toate acestea ne angajează şi mai mult în prezent şi în viitor pentru că nu se poate pretinde de la un oraş să fie din ce în ce mai frumos, dacă nu contribuim fiecare dintre cetăţeni, în special cei ce au responsabilitatea conducerii instituţiilor administrative şi culturale”, a spus Preafericirea Sa.

Hotărârea acordării titlului a fost adoptată în cadrul şedinţei Consiliului General al Primăriei Municipiului Bucureşti din 31 ianuarie 2019.

Vezi mai multe fotografii în galeria foto.

Foto credit: Basilica.ro/Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente