Patriarhul Daniel a oficiat Te Deum la Alba Iulia, la 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oficiat sâmbătă o slujbă de Te Deum la Catedrala din Alba Iulia cu ocazia împlinirii a o sută de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand și a Reginei Maria.

Evenimentul a debutat cu dezvelirea unei plăci aniversare așezată pe peretele de vest al turnului-clopotniță, cu prilejul Centenarului Încoronării. Placa a fost binecuvântată de Arhiepiscopul Irineu al Alba Iuliei.

La rugăciunile de mulțumire au participat Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, și Principele Consort Radu al României. Alături de Părintele Patriarh au fost prezenți mai mulți ierarhi, între care Mitropoliții Laurențiu al Ardealului și Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului.

Patriarhul Daniel a rostit un cuvânt în care a subliniat faptul că Încoronarea Regală de la Alba Iulia a fost consfinţirea Marii Uniri a poporului român.

„Este un prilej de a rememora rolul crucial al acestui oraș-simbol la naşterea, cultivarea şi transmiterea conştiinţei unităţii şi identităţii naţionale a poporului român, misiune consfințită prin înfăptuirea aici a primei uniri a celor trei ţări române sub domnitorul Mihai Viteazul, în anul 1600, şi a Marii Uniri a Transilvaniei cu România, la 1 decembrie 1918”, a spus Patriarhul.

Preafericirea Sa a subliniat în mesaj că „memoria colectivă este scurtă, mai ales atunci când un popor traversează traume colective: războaie, regimuri opresive totalitare, perioade critice, așa cum a fost perioada comunistă, care a manipulat conștiințe prin propaganda ateistă agresivă, încercând demolarea credinţei şi ștergerea adevărului istoric al contribuției regilor României la împlinirea idealului libertăţii şi unităţii poporului român”.

„Românii au puține «locuri ale memoriei», legate de trecutul istoric, în general, faţă de alte popoare europene. Alba Iulia este unul dintre aceste locuri!”, a adăugat Patriarhul României.

„Un reper vizibil, tangibil, care are menirea să păstreze vie, în memoria noastră şi a urmașilor noştri, preţuirea şi recunoştinţa faţă de sacrificiul înaintașilor care s-au jertfit pentru împlinirea idealurilor de libertate şi unitate ale poporului român”.

A urmat mesajul Primului ministru Nicolae Ciucă, transmis de un delegat al premierului.

Evenimentul s-a încheiat cu lansarea unor artificii de zi în culorile tricolorului, deasupra clopotniței de la Catedrala Reîntregirii.

De la ora 13:00, se va desfășura Parada Încoronării pe Pietonala Mihai Viteazul, iar la Sala Unirii vor fi prezentate noi apariții editoriale. De la ora 14:00, va fi dezvelită și binecuvântată statuia Reginei Maria din Piața Cetății.

În a doua parte a zilei, vor urma numeroase manifestări culturale și artistice la Alba Iulia. Vezi programul integral.

Sursă foto: Arhiepiscopia Alba Iuliei

Comentarii Facebook


Știri recente