Patriarhul Daniel a împlinit 33 de ani de arhierie

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a împlinit 33 de ani de arhierie în data de 4 martie.

A fost hirotonit Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, cu titulatura de Lugojanul, în prima duminică din Postul Mare a anului 1990. Imagini de la eveniment, în Galeria Foto.

Trei luni mai târziu devenea Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

Patriarhul Daniel s-a născut în 1951, în satul Dobrești, comuna Bara, județul Timiș, fiind al treilea copil în familia învățătorului Alexe și Stela Ciobotea.

După ce a absolvit studii doctorale de teologie sub coordonarea Părintelui Dumitru Stăniloae la București și apoi la Strasbourg, Dan-Ilie Ciobotea intra în monahism cu numele Daniel la vârsta de 36 de ani. A intrat în viața monahală în 1987 la Mănăstirea Sihăstria, avându-l ca naș de călugărie pe Părintele Cleopa Ilie.

Ca Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, a avut numeroase proiecte de succes în plan pastoral, administrativ și academic. Dintre acestea, amintim demersurile de consolidare şi restaurare a Catedralei Mitropolitane din Iaşi, fondarea Centrului de Diagnostic şi Tratament Providenţa. În anul 2008, centrul a devenit primul spital al Bisericii cu o structură avizată de Ministerul Sănătății de 102 paturi.

În luna septembrie a anului 2007 a devenit Patriarhul României.

Construirea Catedralei Naţionale este unul din proiectele de referinţă ale Patriarhului Daniel, proiect pe care şi l-a asumat ca fiind mandat primit de la înaintaşi.

Frământările referitoare la zidirea unei Catedrale de referință pentru spațiul românesc au apărut acum peste 130 ani în timpul Regelui Carol I. Toți conducătorii Bisericii Ortodoxe Române au avut visul de a ridica lăcașul de cult reprezentativ pentru ortodoxia și țara românească. În vremuri cu multe încercări, idealul a devenit fezabil în timpul misiunii asumate de Patriarhul Daniel la conducerea Bisericii.

Catedrala Națională a fost sfințită în Anul Centenar. Vezi imagini de la evenimentul istoric.

Patriarhul Daniel şi-a exprimat speranţa că pictura Catedralei Naţionale va fi sfinţită în 2025, când se împlinesc 140 de ani de autocefalie a Bisericii Ortodoxe Române (1885) şi 100 de ani de la înființarea Patriarhiei Române (1925).

Tot în anul 2025 vor fi canonizați mai mulți mărturisitori şi mari duhovnici misionari români din timpul comunismului, dintre aceștia fiind nominalizați Părintele Profesor Dumitru Stăniloae, Arhimandritul Cleopa Ilie și Arhimandritul Gherasim Iscu.

Catedrala Naţională încununează multe alte proiecte de importanță majoră pentru viaţa Bisericii Ortodoxe Române.

Mai multe detalii, în Biografia Patriarhului Daniel.

Foto credit: Basilica.ro

Urmăreşte-ne pe Twitter: @agentiabasilica

Comentarii Facebook


Știri recente

O săptămână de post și filantropie: Repere

A cincea săptămână din Postul Mare a fost o nouă săptămână a filantropiei la nivelul Bisericii Ortodoxe Române. Grăuntele de lumină Una dintre cele mai consistente campanii filantropice se desfășoară la Iași. În cadrul proiectului…