Patriarhul care „a deschis fereastra Patriarhiei Ecumenice către Occident” evocat la Constantinopol

„A îmbrățișat pe ortodocși și pe neortodocși” și „a deschis fereastra Patriarhiei Ecumenice către Occident”. Astfel l-a caracterizat Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu pe „marele predecesor” al său în tronul Patriarhiei Constantinopolului, Atenagora Spyrou, cu ocazia aniversării a 70 de ani de la întronizarea sa.

În timpul predicii rostite duminică, 27 ianuarie 2019, la Catedrala Sfântul Gheorghe din Fanar, Patriarhul Bartolomeu a dorit să evidențieze unele aspecte din viața Patriarhului Ecumenic Atenagora (1948-1972) deoarece altfel „această sărbătoare va trece neobservată”.

Ales în demnitatea de Patriarh al Constantinopolului la data de 1 noiembrie 1948, Arhiepiscopul Atenagora Spyrou al Americii a fost întronizat la Fanar în data de 27 ianuarie 1949, după ce fusese adus cu avionul personal al președintelui american Harry S. Truman.

Sanctitatea Sa Bartolomeu a făcut referire la contextul dificil în care se afla lumea în momentul întronizării Patriarhului Atenagora, această ceremonie având loc la puțin timp după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

„Atenagora a acordat o mare atenție relațiilor cu Biserica Romei și a promovat și cultivat aceste relații, de ale căror roade ne bucurăm noi astăzi”, a afirmat duminică Patriarhul Constantinopolului despre cel care a susținut activ dialogul ecumenic.

Patriarhul Ecumenic Bartolomeu predică din tronul secundar al Catedralei Sfântul Gheorghe. Potrivit tradiției, de sărbătoarea Aducerii Moaștelor Sfântului Ioan Gură de Aur (27 ianuarie), icoana sfântului este așezată în tronul patriarhal în semn de respect și venerație. Foto: Nikos Manghinas / Patriarhia Ecumenică

Patriarhul Atenagora a fost și cel care în 1952 a avut inițiativa convocării unui Sfânt și Mare Sinod al Bisericii Ortodoxe, eveniment care a avut loc în 2016 la Academia Ortodoxă din Creta sub președinția actualului Patriarh al Constantinopolului, Bartolomeu I.

„Biserica Constantinopolului răspunde întotdeauna cerințelor timpurilor, are o viziune pentru viitor și, în ceea ce o privește, împlinește în mod deplin aspectul ecumenic al misiunii sale”, a adăugat Sanctitatea Sa Bartolomeu în încheierea cuvântului despre predecesorul său Atenagora.

Citește și: Vizita Patriarhului Atenagora în România

Foto: Patriarhul Ecumenic Atenagora alături de Regele Paul al Greciei în timpul primei vizite în Grecia după întronizarea sa ca Patriarh al Constantinopolului, 30 iunie 1963. Credit: Anemourion

Comentarii Facebook


Știri recente

Fundația Sf. Macrina oferă educație pentru sănătate și daruri în produse de igienă pentru persoane vulnerabile social

Fundația „Sfânta Macrina”- Ajutor şi Recuperare Medico-Socială pentru Copii în Dificultate (A.R.M.S), organizație înființată de Arhiepiscopia Bucureștilor, desfășoară, în perioada 18 septembrie – 10 octombrie 2023, ateliere gratuite de educație pentru sănătate în beneficiul persoanelor…