Patriarhul Bisericii Armene din Ierusalim a trecut la cele veșnice

Arhiepiscopia Bisericii Armene din România, prin PS Episcop Datev Hagopian, anunță cu durere că în ziua de 12 octombrie 2012 a trecut la cele veșnice Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Torkom Manoogian, Patriarhul Bisericii Armene din Ierusalim.

Părintele patriarh s-a născut în data de 16 februarie 1919, în apropierea Bagdadului, în Irak. A facut primele studii teologice la Seminarul Patriarhiei Armene „Sfântul Iacob” din Ierusalim. A fost hirotonit întru diacon în ziua de 2 august 1936 de către patriarhul de la acea vreme, Arhiepiscopul Torkom Kaushagian, urmând să fie hirotonit preot în anul 1939 când a primit și numele de Torkom.

În anul 1951 a fost numit Vicar General al Episcopiei Armene din America de Est cu sediul la New York.

În anul 1962 a fost ales Primat al Bisericii Armene din America, iar pe 14 octombrie 1962 a fost hirotonit Episcop de către vrednicul de pomenire, patriarh al tuturor armenilor, Vasken I. În anul 1966 datorită contribuției Sale s-a sfințit catedrala Sf. Vartan din New York, iar cu acest prilej i s-a conferit titlu de Arhiepiscop.

După 28 de ani de arhipăstorire în scaunul de arhiepiscop al Eparhiei de Est a Americii, în anul 1990 a fost ales ca Patriarh Armean al Ierusalimului, fiind al 96-lea patriarh armean.

În anul 1994 când Catolicosul Suprem al Tuturor Armenilor, Vasken I, s-a mutat la Domnul, Patriarhul Torkom a asigurat perioada de interimat până la alegerea noului Patriarh Karekin I.

Timp de 22 de ani a condus și administrat în mod excepțional Patriarhia Armeană din Ierusalim.

Slujba înmormântării va avea loc pe data de 22 octombrie 2012 la cimitirul armenesc din Ierusalim.

Dumnezeu să-l ierte!

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…