Patriarhul Antiohiei în Pastorala de Crăciun: Faptele caritabile sunt darurile noastre la Nașterea Domnului

În Pastorala sa de Crăciun, Patriarhul Ioan al X-lea al Antiohiei transmite un mesaj de speranță, mângâiere și încredere. Pruncul dumnezeiesc aduce speranță și încredere, iar noi suntem chemați să-L întâmpinăm cu darurile faptelor noastre bune, care vin în sprijinul aproapelui aflat în nevoi.

„În întunericul prezentului, un Copil se naște în peșteră ca o Rază de lumină pe care întunericul nu o poate birui”, scrie Patriarhul Ioan al X-lea. „Vine la noi în aceste zile când întreaga umanitate geme sub jugul pandemiei și își îndreaptă privirea spre Domnul nădejdii, ca să îi îndepărteze poverile cu «jugul Său ușor»”.

Acest „Copil Care nu găsește loc pe pernele tronurilor, astfel încât Își alege Pântecele Fecioarei ca tron” vine ca să ne schimbe inimile. „A venit și vine mereu, pentru a rostogoli piatra grea care apasă inima omenirii și pentru a sădi în peștera inimilor oamenilor o scânteie de lumină și speranță.”

Darurile pe care Pruncul le așteaptă de la noi se concretizează în sprijinul pe care îl oferim aproapelui, scrie patriarhul.

„Suntem chemați să întâmpinăm Pruncul din peșteră cu aurul, tămâia și smirna pe care le oferim săracilor, celor apăsați de griji și celor refugiați, ale căror chipuri oglindesc chipul lui Iisus”.

„Azi suntem chemați să facem din faptele de bunătate și caritate daruri ale noastre aduse la Nașterea Domnului, daruri care emană mireasma mulțumirii și recunoștinței față de Dumnezeu”, adaugă Preafericirea Sa.

„Suntem chemați astăzi să-L primim pe Domnul în inimile noastre, care vor străluci ca aurul atunci când privim spre aproapele care este în nevoi. Prin compasiune, inimile noastre atrag mila Dumnezeului din Ceruri, a Pruncului din peșteră.”

Patriarhul Antiohiei se roagă pentru pacea și sănătatea celor din lume și pentru personalul medical și îi pomenește pe cei plecați la viața veșnică.

„Cerem mila Pruncului Dumnezeiesc pentru întreaga lume. Îi cerem milă pentru cei care și-ai pierdut viața din cauza pandemiei. Îi cerem Lui, doctorul sufletelor și al trupurilor, să fie alături de frații noștri medici și de tot personalul medical și auxiliar care se confruntă cu această situație dificilă. Îi cerem să ajute și să mângâie inimile rănite și să ridice această încercare abătută asupra lumii.”

Patriarhul i-a menționat și pe episcopii de Alep John Ibrahim și Paul Yaziji, răpiți în aprilie 2013. „Cazul lor, pe care l-am expus în fața întregii lumi prin intermediul organizațiilor internaționale și locale, nu este decât un exemplu din încercările prin care trec oamenii din Orientul Mijlociu”, a spus el.

„Ne rugăm pentru eliberarea lor și a tuturor persoanelor dispărute și răpite. Amărăciunea răpirii este agravată de uitarea sau chiar ignorarea poveștii lor, de parcă nici nu s-ar fi întâmplat, din nefericire.”

„Ne rugăm ca Pruncul născut în peșteră să atingă cu inima Lui această lume rănită și să îmbrățișeze sufletele celor mutați la cele veșnice, care au plecat înaintea noastră către milele Lui întru nădejdea învierii și a vieții veșnice. Îl rugăm la începutul noului an să dea pace lumii și să acopere cu puterea liniștii Sale zgomotul și amenințarea războaielor”, a încheiat patriarhul.

Foto credit: Facebook / Antioch Patriarchate

Comentarii Facebook


Știri recente