Patriarhia Ecumenică a decis să exploreze toate modalitățile pentru emiterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Ucrainene – Mitropolit

Mitropolitul Emmanuel al Franței, care face parte din Comisia Specială a Patriarhiei Ecumenice privind analiza situației Bisericii Ortodoxe Ucrainene, a spus vineri, 31 august, că „Patriarhia Ecumenică a decis să exploreze toate modalitățile pentru emiterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Ucrainene”.

Declarația a fost făcută la scurt timp după încheierea întâlnirii dintre Patriarhul Kirill al Moscovei și Patriarhul Ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului.

Mitropolitul Emmanuel a confirmat faptul că pe parcursul celor peste două ore de discuții private principala temă a fost situația din Ucraina.

„După cum știți, există o schismă de peste 25 de ani în Ucraina, iar Patriarhia Ecumenică a luat decizia să exploreze toate modalitățile pentru a emite autocefalia Bisericii Ortodoxe Ucrainene”, a spus Mitropolitul grec al Franței jurnaliștilor.

„Această decizie a fost luată în aprilie și deja implementăm această hotărâre”, a continuat Mitropolitul Emmanuel, asigurând jurnaliștii de faptul că „Patriarhul Kirill a fost informat cu privire la acest lucru în timpul vizitei sale la Patriarhia Ecumenică”.

Referitor la întâlnirea dintre cei doi Întâistătători ortodocși, Mitropolitul Franței a spus că „a fost o modalitate foarte frățească și sinceră că cei doi Întâistătători s-au întâlnit și au discutat toate aceste aspecte și cred că în acest fel trebuie să continue și pe viitor”.

Într-un interviu oferit jurnaliștilor de la Associated Press, Mitropolitul Emmanuel a spus că Patriarhul Ecumenic a repetat personal decizia Patriarhiei Ecumenice și că „nu există cale de întoarcere”.

„Încă nu am ajuns la finalul procedurii”.

Tomosul de autocefalie „este partea finală a acestei implementări”.

Foto arhivă: Vizita Mitropolitului Emmanuel al Franței la Patriarhul Kirill al Moscovei, nov. 2016. Mospat.ru

Comentarii Facebook


Știri recente