Patriarhul Moscovei a ajuns la Fanar

Preafericitul Părinte Kirill, Patriarhul Moscovei, a ajuns vineri dimineață la sediul Patriarhiei Ecumenice din Fanar.

Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse s-a întâlnit cu Patriarhul Ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului pentru a discuta teme de interes comun, iar subiectul principal va fi Biserica Ortodoxă din Ucraina.

Patriarhul Moscovei este însoțit de Președintele Departamentului de Relații Externe Bisericești, Mitropolitul Ilarion de Volokolamsk.

În cuvântul de bun venit, Patriarhul Ecumenic și-a exprimat bucuria pentru această vizită a Patriarhului Kirill.

„Suntem bucuroși să primim aici la Patriarhia Ecumenică pe Preafericirea și Sanctitatea Sa Patriarhul Kirill al Moscovei și al Întregii Rusii împreună cu delegația sa.”

„Credem în dialog, deoarece liderii politici încearcă să soluționeze problemele țărilor lor prin dialog. Cu atât mai mult noi liderii religioși trebuie să utilizăm acest instrument providențial al dialogului pentru a soluționa problemele existente,” a spus Patriarhul Bartolomeu potrivit Romfea.

La rândul său, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse a mulțumit pentru ocazia de a se întâlni „atât cu Sanctitatea Voastră cât și cu membrii Sfântului Sinod”.

„În fiecare epocă, Bisericile noastre s-au confruntat cu probleme care apar din lumea exterioară, dar de fiecare dată am găsit răspunsuri cu ajutorul lui Dumnezeu și am știut cum să rezolvăm aceste probleme,” a spus vineri Patriarhul Kirill.

„Foarte corect ați făcut referire la dialog și l-ați descris în cuvinte foarte frumoase, însă consider că există o mare diferență între dialogul pe care îl poartă politicienii și dialogul pe care îl purtăm noi.”

„În dialogul politicienilor, fiecare își apără interesele țării sale, însă dialogul din interiorul Bisericii este diferit, este duhovnicesc. Deși reprezentăm Bisericile noastre, avem o misiune de la Dumnezeu de a păstra unitatea Bisericii,” a adăugat Patriarhul Moscovei.

Cei doi Patriarhi s-au întâlnit ultima dată în 2016 la sinaxa premergătoare Sfântului și Marelui Sinod în Elveția.

Foto: Igor Palkin / Patriarhia Moscovei

Comentarii Facebook


Știri recente