Autocefalia Bisericii Ucrainei va fi analizată de o Comisie Sinodală a Patriarhiei Ecumenice

Într-un comunicat emis de Secretariatul Sfântului Sinod al Patriarhiei Ecumenice se menţionează că în viitorul apropiat va fi analizată posibilitatea oferirii autocefaliei Bisericii Ortodoxe a Ucrainei. Rada Supremă (Parlamentul) Ucrainei a adresat o solicitare în scris Patriarhiei Ecumenice în acest sens.

Redăm mai jos traducerea comunicatului:

Sfântul Sinod [al Patriarhiei Ecumenice] s-a întrunit în şedinţă de lucru, sub preşedinţia Sanctităţii Sale, marţi, 12 iulie, şi miercuri, 13 iulie 2016, pentru a analiza subiectele înscrise pe ordinea de zi. În timpul şedinţei:

1. La propunerea Patriarhului Ecumenic, Preacuviosul Arhimandrit Visarion a fost desemnat arhivist al Patriarhiei, ca urmare a decesului recent al marelui econom Nikolaos Petropellis, care a slujit pentru mulţi ani cu responsabilitate şi mult devotament în această demnitate;

2. A fost analizată solicitarea Parlamentului Ucrainei adresată Patriarhiei Ecumenice privind acordarea statutului autocefaliei Bisericii Ucrainei. Aceasta a fost transmisă Comisiei Sinodale competente pentru studiere îndeaproape;

3. S-a decis transmiterea unor scrisori de mulţumire Preafericiţilor Patriarhi Irineu al Serbiei şi Ilia al Georgiei şi Preafericitului Părinte Rastislav, Arhiepiscop de Prešov şi Mitropolit al Ţinuturilor Cehe şi Slovaciei, ca răspuns la exprimarea compasiunii din partea acestora privind atacul terorist care a avut loc de curând la aeroportul din Oraş [Istanbul].

Menţionăm că în urma atentatului terorist care a avut loc în data de 28 iunie 2016, la Aeroportul Internaţional Atatürk din Istanbul, şi Patriarhia Română a adresat un mesaj de compasiune şi solidaritate.

agia-oikoymeniko

Comentarii Facebook


Știri recente