Patriarhia Alexandriei: Episcopul de Rwanda a fost ridicat la demnitatea de mitropolit

Ierarhii Patriarhiei Alexandriei întruniți în sinod luni, 26 noiembrie 2018, au hotărât ca Eparhia de Rwanda și Burundi să devină Mitropolie, iar Preasfințitul Părinte Inochentie să fie ridicat la rangul de Mitropolit.

Anunţul a fost făcut de Preafericitul Părinte Teodor, Patriarhul Alexandriei, după cum se menţionează pe site-ul oficial al Bisericii Ortodoxe din Uganda.

Eparhia de Rwanda și Burundi aparține canonic de Patriarhia Alexandrei și are în jurisdicție credincioșii din cele două țări.

Eparhia a fost înființată printr-un decret sinodal în 6 octombrie 2009.

Actualul conducător al eparhiei, Inochentie Byakatonda, s-a născut în anul 1967 în Uganda. A studiat în Statele Unite ale Americii, la Colegiul Ortodox din Boston şi, apoi, s-a implicat în misiunea ortodoxă desfăşurată pe continentul african, mai ales în Kenya.

În anul 2009 a fost hirotonit Episcop de Burundi și Rwanda.

Actualul Mitropolit a vizitat România în anul 2017 cu prilejul hramului catedralei Arhiepiscopale din Râmnicu Vâlcea, fiind invitat de Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului.

Tot în anul 2017 a participat la Sărbătoarea Sf. Iosif cel nou de la Partoş, hramul catedralei Mitropolitane din Timişoara.

Foto credit: Arhivă Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente

PS Sebastian: „Prinde orbul, scoate-i ochii!”

Episcopul Sebastian al Slatinei și Romanaților face o paralelă între zicala „Prinde orbul, scoate-i ochii!” și „Vindecarea orbului din naștere”, text evanghelic prezentat la liturghie duminică, 24 mai 2020. „Nu știu dacă autorul acestei zicale…