Parohul ucrainenilor din Rona de Sus a fost hirotonit de hram, chiar în biserica unde va sluji

Episcopul vicar patriarhal Varlaam Ploieșteanul s-a aflat zilele trecute în Maramureș pentru mai multe evenimente ale comunității ucraninene. Unul dintre acestea a fost hirotonirea noului paroh din Rona de Sus.

Marți, 21 septembrie, Biserica ucraineană din Rona de Sus și-a serbat hramul – Nașterea Maicii Domnului, după calendarul iulian nerevizuit.

Cu această ocazie, PS Varlaam Ploieșteanul a oficiat Sfânta Liturghie, slujbă în cadrul căreia a avut loc hirotonia noului paroh, Preotul Gheorghe (Yuri) Cinar.

„Hirotonirea lui în biserica în care urmează să slujească reprezintă o mare cinste atât pentru dânsul cât și pentru comunitatea credincioșilor din comună. În numele preoților Vicariatului, îi dorim părintelui Gheorghe (Yuri) Cinar o păstorire rodnică în una din cele mai mari și mai active comunități ucrainene de pe teritoriul României”, a scris pe Facebook Preotul Nicolae Lauruc, noul Vicar al Vicariatului Ortodox Ucrainean din România.

Au slujit alături de ierarh și de Părintele vicar Nicolae Lauruc: Pr. Protoiereu Petru Rahovan, Arhimandritul Clement Haralam, Mare Ecleziarh al Catedralei Patriarhale, și Pr. Sorin Argintariu, Secretarul Cancelariei Sfântului Sinod.

La eveniment au fost prezenți Nicolae Miroslav Petrețchi, Președintele Uniunii Ucrainenilor din România (UUR) și deputat în Parlamentul României, și Miroslav Petrețchi, Președintele UUR Maramureș.

Luni seară, Episcopul vicar patriarhal a oficiat slujba vecerniei în Sighetu Marmației. Ierarhul a vorbit despre vizita sa în comunitatea ucraineană într-un interviu oferit TV Sighet:


Vicariatul Ortodox Ucrainean este o unitate administrativ-teritorială dependentă canonic de Patriarhia Română, dedicată credincioșilor ortodocși ucraineni care locuiesc în România. Aceştia participă la slujbe oficiate în limba maternă de preoți ucraineni sau vorbitori de limba ucraineană. În prezent, Vicariatul își are sediul în orașul Sighetu Marmației (ju­dețul Maramureș) şi îi cuprinde pe credincioșii din zona de nord a țării (Maramureș, Transilvania, Crișana, Banat).

În anul 1952, Vicariatul Ortodox Ucrainean a fost transformat în protopopiat ortodox ucrainean, cu sediul în comuna Poienile de sub Munte, judeţul Maramureş, aflat în juris­dicția Episcopiei Ortodoxe a Clujului, primind sprijin financiar de la Patriarhia Română. După 1989, prin Hotărârea Sfântului Sinod nr. 1432/12 februarie 1990, a fost re­înf­iinţat Vicariatul Ortodox Ucrainean, acesta fiind direct dependent canonic de Patriarhia Română.

Foto credit: Prof. Veronica Maria Rahovan & Ioan Dorin Poinar

Comentarii Facebook


Știri recente