Parohul din Dăeni a fost un copil rebel: „«Religia» mea era fotbalul.” Sf. Parascheva și l-a ales slujitor

Viața și slujirea Părintelui Alexandru Octavian Balaban de la Parohia „Sf. Parascheva” din Dăeni, județul Tulcea, s-au desfășurat încă din copilărie sub semnul ocrotirii Sfintei Parascheva. Preotul, care a apărut de curând și într-un reportaj din Libertatea, a povestit pentru Basilica.ro cum a ajuns de la „religia fotbalului” la slujirea preoțească.

A copilărit în satul Ulmu din județul Brăila. A crescut într-o familie de oameni cu frică de Dumnezeu, dar neduși la biserică. „Am fost un copil rebel. «Religia» mea era fotbalul”, spune el. Juca la echipa de juniori Petrolul Ulmu.

Al doilea din drepta, când juca la echipa de juniori Petrolul Ulmu, alături de Constantin Ionel și Perianu Cătălin, coechipieri și prieteni. Foto credit: Arhiva personală

Se ducea de la șase dimineața să traseze terenul cu var. A jucat meciuri și cu echipa din care făceau parte frații fotbalistului Bănel Nicoliță.

Sfânta care și-a ales slujitorul

În adolescență, viitorul Părinte Alexandru a avut un accident la coloană și dormea cu dureri mari pe o platformă. Atunci a visat că o bătrână credincioasă îl ia de mână și îl duce la un spital unde medicii îl fac bine. Curând, și-a revenit complet.

Toți cei cărora le-a povestit au spus că în vis i se arătase Sf. Parascheva. Și el simte același lucru.

După această întâmplare, sub influența unui părinte deosebit, s-a apropiat de Biserică.

„Părintele Ștefan, preot la Parohia Jugureanu, un sat al comunei Ulmu, a fost mentorul meu. La orele de religie era o plăcere să stai de vorbă cu el. Eu îi vorbeam doar de fotbal și dânsul, ușor-ușor, m-a atras spre Biserică. Mergeam pe jos doi kilometri ca să fiu prezent la slujbele dânsului. Sunt peste 20 de ani de când e alături de mine”, povestește el.

Mama sa a fost uimită când a aflat că s-a înscris pentru admitere la Seminarul din Tulcea și, apoi, și mai uimită că a învățat și a fost admis.

În 2012, după absolvirea Facultății de Teologie „Justinian Patriarhul” a Universității din București, a fost hirotonit chiar de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva și într-o biserică închinată ei. Și a ajuns paroh la Biserica „Sf. Parascheva” din Dăeni.

Părintele ține la piept cartea „Istoria necunoscută a Parohiei Dăeni și oamenii de seamă ai locului”, pe care a scris-o și publicat-o în 2019, „Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari)”. Foto credit: Facebook / Alexandru Balaban

Părintele Alexandru Balaban are mare evlavie la Sfânta. Când îi lipseau niște bani pentru pictura bisericii, a mers la Tanti Parascheva, care îngrijește biserica de 30 de ani și i-a împărtășit soțul bolnav. Apoi s-a culcat întristat că nu va putea termina pictura la timp pentru a doua sfințire a bisericii.

L-a trezit un apel telefonic insistent, urmat de un SMS: „Discreție maximă, v-am trimis zece mii de lei”. Era exact suma care lipsea pentru pictură. Și transferul s-a făcut și mai rapid decât de obicei.

Interiorul proaspăt repictat al Bisericii Sf. Parascheva din Dăeni. Foto credit: Facebook / Parohia Sfânta Cuvioasa Parascheva Dăeni

Altădată, când ar fi putut muri într-un accident, a găsit între el și portiera înfundată de impact icoana sfintei căzută de la parasolarul mașinii.

După ce o persoană dragă din familie s-a îmbolnăvit grav, părintele a dus-o la Sfânta Parascheva de la Iași. Au ajuns noaptea târziu, când catedrala ar fi trebuit să fie închisă, dar se pare că sfânta i-a așteptat și au avut noroc. La următoarea radiografie, medicii s-au mirat că dispăruse întreaga problemă.

Cu ajutorul sfintei și al celor pe care aceasta i-a trimis să îl sprijine, părintele a restaurat biserica și casa parohială, a construit un lumânărar și a extins așezământul social, unde beneficiază de mese calde sute de adulți și copii.

În cadrul proiectului „Dăruiește viață”, pe un teren donat de o familie din comună, parohul vrea să construiască un centru de sprijin pentru femei în criză de sarcină, cu spații de cazare și cabinet medical.

Părintele antrenor

Nu a fost ușor de reînchegat comunitatea credincioșilor din această comună de 2.000 de locuitori care acum un secol depășea ca populație orașul Hârșova. I-a câștigat prin activitățile cu copiii. Cele mai importante sunt Corul „Nihil sine Deo” și echipa de fotbal juniori Racheta Dăeni.

Corul „Nihil sine Deo” este acum format din aproape 100 de copii din județele Tulcea, Brăila și Constanța. Au participat la diverse festivaluri, au cântat inclusiv alături de Andra și Irina Rimes și au un parteneriat cu Corala Madrigal.

Corala „Nihil Sine Deo” a Parohiei Dăeni în concert la Sala Palatului în decembrie 2018. Foto credit: Realitatea de Tulcea

O membră cunoscută a corului este Elena Lazăr, pe care părintele a auzit-o prima dată cântând într-un parc. Acum ea studiază la Liceul de Artă din Tulcea.

Parohul are carnet de antrenor de fotbal, astfel că lucrează cu copiii și în acest domeniu. Adesea, după liturghia de duminică, copiii mergeau cu părintele direct la meci.

Echipa Racheta Dăeni și antrenorul lor, parohul de la Parohia „Sf. Parascheva” din localitate. Foto credit: Facebook / Alexandru Balaban

Atât corul, cât și echipa de fotbal sunt metode de socializare constructivă pentru tinerii și copiii comunei. Pe mulți părintele i-a sprijinit să-și continue studiile, iar unii au ales chiar Seminarul Teologic „Sf. Ioan Casian” din Tulcea.

„Am lucrat cu cei mai problematici copii”, povestește parohul. Iar rezultatele au fost uimitoare.

Inițial, niște săteni l-au întrebat: „Ce umblați, părinte, cu toate panaramele astea?” „Cin’ se-aseamănă se-adună”, le-a răspuns părintele.

Iar copiilor, el le spune: „Eu am fost tot ca voi, știu despre ce este vorba”.

Părintele Alexandru Balaban și preoteasa Georgiana au trei copii ai lor, dar se gândesc să adopte și alții, mai ales că cei mici „au lipici” la părinte, iar pe el îl sensibilizează mult situația celor fără familie.

„Dacă tot ești într-o comunitate, măcar să schimbi ceva pe unde treci”, spune el.

Pentru donații

Asociația Sfânta Maria, ocrotitoarea celor necăjiți
Cont:  RO18RZBR0000060018201343
Banca: Raiffeisen Bank Tulcea
Paypal: [email protected]

Foto credit: Libertatea / Eli Driu (deschidere articol)

Comentarii Facebook


Știri recente

Muzeu băcăuan dedică o expoziție Mănăstirii Bogdana de pe Valea Trotușului, unde a fost stareț Sf. Teodosie de la Brazi

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, a inaugurat joi expoziția foto-documentară „Istorie, Sfințenie și Moștenire: Mănăstirea Bogdana”. Au fost expuse fotografii, manuscrise, documente, obiecte liturgice și de cult și icoane, precum și…