Parohie ortodoxă română în Leganes – Spania

După trei luni de eforturi și demersuri multiple, cu binecuvântarea Preasfințitului Timotei, Episcopul Spaniei și Portugaliei, românii ortodocși din Leganes au reușit să obțină un spațiu pentru oficierea sfintelor slujbe. Astfel, în Duminica Pogorârii Sfântului Duh s-a slujit pentru prima dată în locația nouă, după ce prima Sfântă Liturghie a fost oficiată la Sfintele Paști, de acea dată în aer liber, informează episcopiaspanieiportugaliei.es.

Parohia „Sfântul Cuvios Atanasie Atonitul” din Leganes – Spania, funcționează începând cu data de 1 martie 2012, dar căutările unui spațiu de slujire au început încă din toamna anului trecut, prin osteneala Preasfințitului Episcop Timotei, care a solicitat și a obținut promisiunea autorităților locale de a găsi o locație, în schimbul unei chirii modice. Eforturile au fost continuate de preotul paroh Lucian Apahidean, care de la începutul anului s-a străduit să convingă autoritățile de importanța unui sprijin pentru comunitatea de români de aici.

„Trecând sfintele sărbători ale Paștilor, s-a abandonat direcția inițială de căutare a spațiului de slujire. Eforturile depuse fuseseră în colaborare cu Asociația Europeană Mioritza, prin președinta Ionela Petre, și, cu toate că nu s-au finalizat satisfăcător, strădaniile sunt apreciate. Începând cu noaptea Sfintelor Paști, căutarile s-au făcut pe cont propriu. S-a investit multă energie în căutarea spațiului, dar și o sumă considerabilă în chirie și în amenajarea acestuia. Aceste realizări nu ar fi putut fi concretizate fără ajutorul fizic, financiar, dar și cel venit din rugăciuni ale unor credincioși. Le suntem recunoscători și Il rugăm pe Cel Singur Sfant, pe Dumnezeu, să le răsplătească cu cereștile și bogatele Sale daruri”, a mărturisit părintele Lucian Apahidean.

Adresa spațiului de slujire: Calle de San Valeriano nr. 5, Leganes (Madrid).

Programul slujbelor: în fiecare duminică, de la ora 9.00, se va săvârși slujba Utreniei, urmată de la ora 10.00 de Sfânta Liturghie. În zilele de miercuri și vineri, începând cu ora 19.00, se va săvârși un Acatist sau Paraclisul Maicii Domnului. Sâmbăta seara, de la aceeași oră, credincioșii sunt așteptați la Taina Sfintei Spovedanii, după care se vor pregăti împreună pentru Împărtășanie, citind Canonul și Rugăciunile dinaintea acestei Sfinte Taine. Sfântul Maslu se va săvârși în prima duminică a fiecarei luni, de la ora 19.00, cu excepția lunii iulie, în care se va sluji în ultima duminică.

Comentarii Facebook


Știri recente

Câștigătorii Concursului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul Care vindecă” și ai Concursului Național „Icoana Ortodoxă – lumina credinței” au fost premiați | FOTO

În aula Centrului pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae” din București, au fost premiați luni, 20 mai 2024, câștigătorii Concursului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul Care vindecă” și ai Concursului Național „Icoana Ortodoxă – lumina credinței”.…