Parohia Timișoara – Mehala la ceas aniversar

La biserica cu hramul „Înălțarea Domnului” Timișoara – Mehala a avut loc duminică, 6 octombrie 2013, aniversarea a 88 de ani de la punerea pietrei de temelie a actualei biserici și a 76 de ani de la sfințirea acesteia. La sărbătoare au participat alături de enoriași și preoți și credincioși din parohiile învecinate.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, și cu purtarea de grijă a Preasfințitului Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, Sfânta Liturghie a fost oficiată de pr. Andrei Lehaci, parohul bisericii, împreună cu preoții și diaconii invitați, apoi a fost săvârșită și slujba Parastasului pentru ctitorii și binefăcătorii sfântului lăcaș, informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat.

„Sărbătoarea Parohiei Mehala este un moment de aducere aminte a eforturilor făcute de comunitatea de credincioși în frunte cu preoții slujitori pentru ridicarea și înfrumusețarea sfântului lăcaș, biserică ce impresionează prin arhitectura sa impunătoare. Întrucât timpul și-a pus amprenta asupra bisericii, acum la 88 de ani de la punerea pietrei de temelie, dar și la 76 de ani de la sfințirea bisericii, ne dorim să ducem la bun sfârșit munca înaintașilor noștri, mai cu seamă că biserica se află într-un amplu proces de restaurare atât la exterior, cât și la interior”, a declarat pr. Andrei Lehaci, parohul Bisericii „Înălțarea Domnului” Timișoara -Mehala.

Cartierul Mehala este atestat documentar din anul 1723, deși istoria lui este mult mai veche. Avem știință de acest nume, tocmai pentru că în jurul reședinței pașalei de Timișoara se aflau grajdurile, magazinele și depozitele turcilor. Chiar numele de Mehala – „Mahala”, care se traduce ca „suburbie” sau „cartier”, arată originea ei turcească. Cartierul Mehala, până la anul 1910, nu a aparținut orașului Timișoara, fiind o localitate independentă de Cetate. Cu începerea zidirii cetății la 1723, o mare parte a românilor și sârbilor din zona Palanca Mare s-au mutat aici, iar de la această dată Mehala este cunoscută cu numele de „Orașul nou”. În anul 1887 se cere Episcopiei Ortodoxe Române de Arad înființarea unei parohii ortodoxe române în Mehala. Acest lucru se întâmplă după conscrierea credincioșilor ortodocși români. Piatra de temelie a primei biserici ortodoxe românești provizorii s-a pus la 8 septembrie 1887, primul preot ortodox român fiind părintele Ioan Istin. La 29 aprilie 1924 începe procedura legală pentru realizarea unei biserici monumentale, actuala biserică a Parohiei Mehala. În ziua de 4 octombrie 1925, în prezența regelui Carol al II-lea, s-a pus piatra de temelie a bisericii, de către vrednicul de pomenire episcop Grigorie Comșa al Aradului, iar sfințirea ei s-a făcut la 10 octombrie 1937. Biserica a avut de-a lungul timpului părinți vrednici care au păstorit cu jertfelnicie poporul din acest nou cartier al Timișoarei, dintre care amintim pe pr. Ioan Plavoșin, un neobosit păstor și luptător pentru ridicarea și terminarea actualei biserici, pr. Virgil Popovici și pr. Pavel Ardelean și toți ceilalți preoți care au făcut cinste bisericii din Mehala.

Comentarii Facebook


Știri recente