Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din cartierul reșițean Govândari în haine de sărbătoare

În fiecare an, la sărbătoarea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, municipiul de pe Bârzava îmbracă straie de sărbătoare. În acest an, la sărbătorirea hramului bisericii, au participat la Sfânta Liturghie preoți din România dar și din Serbia. Au fost prezenți protos. Casian Rușeț, secretarul Episcopiei Caransebeșului, care a adus binecuvântarea și gândurile bune ale Preasfințitului Lucian, pr. Boian Alexandrovici, parohul Mălainiței și al Remesianei, protopop al Daciei Ripensis și Vicar administrativ al Timocului, pr. Antonie Isac de la Bor, Serbia, pr. Ștefan Șarampoi de la Negotin, Serbia, protoiereul sârb Liubomir Matici de la Ciacova, pr. ucrainean Petru Popovici din Reșița, pr. Florin Hotea din Țerova, secretar protopopesc, pr. Romulus Șandru, pr. Emil Varga și Petru Berbentia, protopopul Reșiței. Prezenți au fost și oficiali ai orașului, în frunte cu Mihai Stepanescu, primarul orașului, deputatul Ion Benga, g-ral Ioan Ion, Nicolae Plujar, președintele Asociației culturale „Reșița Română”, Ioan Sabo, Mariana Zvarici de la Sindicatul Învățământului Preuniversitar, ș.a. Cântarea liturgică a fost susținută de toți credincioșii din biserică, coordonați cu măiestrie de cântăreții bisericii noastre Bogdan Lupșa și prof. Nicolae-Adrian Păunescu.

La momentul potrivit, protos. Casian Rușeț a rostit un cuvânt de învățătură prvind rolul important pe care Sfinții Apostoli Petru și Pavel l-au avut în răspândirea și consolidarea învățăturii lui Hristos, cuvânt urmărit cu deosebit interes de mulțimea credincioșilor prezenți.

La finalul slujbei, pr. Petru Berbentia a oferit protopopului Boian Alexandrovici o Sfântă Evanghelie, mai multe seturi cu icoanele Sfinților Evangheliști, un rând de veșminte preoțești, iar din partea Preasfințitului Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-au oferit două Sfinte Antimise pentru nevoile pastorale ale românilor ortodocși de pe Valea Timocului, potrivit episcopiacaransebesului.ro. De asemenea, pr. Petru Berbentia a oferit Nicoletei Suciu, redactorul emisiunii în limba română a radiolui Seceani, pe lângă alte amintiri, și un drapel tricolor semnat și parafat de Preasfințitul Lucian, cu nădejdea că va fi așezat în biserica din sat și va aduce pururea aminte românilor de acolo de frații din țară. În continuare, protopopul Boian Alexandrovici a mărturisit în prezența tuturor bucura revederii și a slujirii Sfintei Liturghii, arătând și problemele cu care se confruntă românii de dincolo de frontiere.

Parohia din cartierul Lunca Bârzavei, sau „Govândari” cum este cunoscut de toată lumea, are o biserică închinată celor doi mari apostoli, biserică ce a fost construită între anii 1995-1998, ca prima biserică edificată în oraș după a doua conflagrație mondială. Parohia din Govândari este cunoscută prin legăturile speciale ce le are cu românii din Serbia, Ungaria și Italia, dar și prin multiplele acțiuni culturale, sociale și religioase pe care le desfășoară.

Comentarii Facebook


Știri recente