Parohia românească din Schiedam a aniversat 40 de ani de misiune neîntreruptă

Prima parohie românească înfiinţată în Ţările de Jos a aniversat luni 40 de ani de misiune neîntreruptă. Comunitatea a fost organizată de părintele Ioan Dură, actualul paroh, în anul 1981 şi este ocrotită de Sf. Grigorie Teologul.  

Hramul parohiei a fost sărbătorit, conform tradiţiei din diaspora, în duminica cea mai apropiată de sărbătoarea patronului spiritual. După Liturghie, părintele paroh a oferit enoriaşilor câte o medalie aniversară, o iconiţă cu Sf. Grigorie Teologul şi o icoană cu Maica Domnului de la Schiedam, protectoarea parohiei și a orașului Schiedam.

La eveniment a fost prezent şi un reprezentant al Ambasadei României în Regatul Ţărilor de Jos.

Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale și Meridionale a transmis părintelui Ioan Dură un mesaj de felicitare cu ocazia împlinirii a 40 de ani de slujire în parohia „Sf. Grigorie Teologul” şi binecuvântări enoriaşilor.

În cuvântul său, părintele Ioan a vorbit despre „cele mai importante înfăptuiri din cei 40 de ani ai parohiei, despre rolul Bisericii în păstrarea credinţei şi a identităţii româneşti, despre „bucuriile şi mulțumirile sufletești trăite alături de familia duhovnicească a parohiei” şi a mulţumit pentru ataşamentul şi sprijinul de care s-a bucurat din partea enoriaşilor.

Clericul a dat citire mesajelor de felicitare, mulţumire şi urărilor de viaţă rodnică în slujba Ortodoxiei, primite din partea enoriaşilor, din partea unor foşti ambasadori ai României, respectiv Republicii Moldova, în Regatul Ţărilor de Jos, precum şi a unor colaboratori apropiaţi din cele două ţări.

Prin grija preotului Ioan Dură, în cei patruzeci de ani de misiune, au fost implementate numeroase proiecte culturale şi religioase: au fost înfiinţate prima bibliotecă românească (2001), prima şcoală parohială (2011) şi primul muzeu al unei parohii ortodoxe române din spaţiul Benelux.

Parohia a organizat manifestări culturale de excepţie, cu participarea unor binecunoscuţi scriitori şi artişti din România sau din Ţările de Jos, prezentări de cărţi, expoziţii de icoane, concerte de muzică clasică, proiecţii de filme artistice şi documentare, recitaluri de poezie, zile culturale, conferinţe şi prelegeri, comemorări, etc.

Timp de 17 ani (1982 – 1999), parohia a beneficiat de propria revistă, „Mărturie ortodoxă”, prima publicaţie în limba română apărută în Ţările de Jos şi unică până în prezent.

Foto credit: Arhivă Parohia Schiedam

Comentarii Facebook


Știri recente