Parohia Ortodoxă Română din Praga a împlinit zece ani: Arhiepiscopul Aradului în Cehia

Arhiepiscopul Timotei al Aradului a fost prezent în perioada 3-5 noiembrie 2018 în Capitala Cehiei pentru a participa la manifestările dedicate împlinirii a zece ani de la înființarea Parohiei Ortodoxe Române din Praga.

Ierarhul român a slujit duminică în Biserica ,,Sfinții Arh. Mihail și Gavriil” împreună cu Arhiepiscopul Mihail de Praga și al Ținuturilor Cehe. Pr. Andrei Danciu, parohul comunității românești din Praga și alți clerici au făcut parte din sobor.

La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei i-a oferit Arhiepiscopului Mihail ditincția eparhială Sava Brancovici, iar Părintelui Andrei Danciu o cruce de binecuvântare.

La rândul său, Arhiepiscopul Mihail i-a oferit ierarhului român un engolpion, informează Arhiepiscopia Aradului.

Biserică demontată de două ori

Biserica din lemn care este dată în folosință comunității românești din Praga din 2008 are o istorie mai puțin obișnuită.

Această biserică din gradina Kinsky, în vecinătatea locului numit Petrin, a fost construită în stilul bojkov cu elemente de baroc sătesc în a doua jumătate a sec. al XVII-lea în comuna Velke Loucky de lângă Mukacevo.

Biserica „Sf. Arh. Mihail și Gavriil”. Foto: Parohia Ortodoxă Română din Praga

Biserica „Sf. Arh. Mihail și Gavriil” a fost complet demontată de două ori și ridicată din nou. Prima oara în 1793, când sătenii din Velke Loucky au vândut biserica mai bogatei și mai marii comune Medvedovce. A doua oară în 1929, când rutenii au dăruit biserica orașului Praga, capitala statului din care făceau parte pe atunci.

După dezasamblarea cu grijă, biserica a fost transportată în patru vagoane de cale ferată adaptate special acestui scop.

Ceremonia predării bisericii locuitorilor orașului Praga a avut loc în data de 10 septembrie 1929 în prezența reprezentanților capitalei, a guvernatorului Ruteniei și a sătenilor din Medvedovce.

Biserica a făcut parte mult timp din colecția departamentului etnografic al Muzeului National din Praga. În urma reparațiilor necesare, este folosită de credincioșii ortodocși români și accesibilă tuturor celor interesați, la cerere.

Foto credit: Arhiepiscopia Aradului

Comentarii Facebook


Știri recente