Parohia Mărcuța: Spectacol dedicat lui Eminescu la 134 de ani de la mutarea lui la cele veșnice

Parohia Mărcuța din București i-a dedicat marți un spectacol omagial lui Mihai Eminescu, la 134 de ani de la mutarea lui la cele veșnice (15 iunie 1889).

Soprana Maria-Mădălina Constantin de la Filarmonica „George Enescu” din București, fetița Ana-Bianca Marinescu, basul Alin Horia Mânzat și tenorul Cezar Bălan de la Opera Națională București au interpretat cântece patriotice și piese muzicale pe versuri de Eminescu sau despre poet.

Invitații spectacolului au fost fost actorii George Ioan Hodor și Eugen Cristea.

„Mihai Eminescu era un fiu fidel al Bisericii străbune, în care s-a născut și a fost educat, deși a cunoscut multe religii, în studiile pe care le-a făcut în Occident”, a declarat, pentru Radio Trinitas, Părintele Gheorghe Dan, Parohul Bisericii Mărcuța din Capitală.

Clericul a amintit că Eminescu se trăgea dintr-o familie profund religioasă, atât după mamă, cât și după tată, știindu-se că mama a avut șase frați și o verișoară care au intrat în monahism.

„În vechea biserică de pe moșia strămoșească și în chiliile mătușilor sale a descoperit rugăciunea, evlavia și smerenia, inoculate adânc în sufletul său”, a precizat parohul.

„Disciplina monahală, rugăciunea, ritualul zilnic, cunoscute de Eminescu prin vizitele îndelungi și vacanțele pe care le-a petrecut la mănăstiri l-au inspirat în opera sa, care este străbătută de un adânc fior religios, fapt care a uimit pe contemporanii săi, îndeosebi pe prietenul său, Slavici, care spune că nu știe dacă Eminescu ar fi urmat un curs de Teologie”, a continuat Părintele Gheorghe Dan.

„În scrisoarea pe care o adresează lui Dumitru Brătianu, Eminescu spune că nu se mișcă niciun fir de păr din capul nostru fără voia lui Dumnezeu. iar, atunci când se gândește la moarte, cere să fie îngropat la malul mării, într-o mănăstire de maici, unde să asculte în fiecare seară cântarea Lumină lină, așa cum o cântau maicile de la Agafton.”


Evenimentul „Eminescu în vers și cânt” a ajuns anul acesta la a treia ediție. Comemorarea Poetului Național este o tradiție la Parohia Mărcuța. Pe locul actualei parohii a fost sanatoriul cu același nume, unde a fost ultima oprire a poetului înainte de plecarea la cele veșnice.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente