Parohia Dobroteasa: Evenimente comemorative la un secol de la plecarea în veşnicie a Episcopului Nifon Niculescu

Parohia Dobroteasa din Capitală organizează în luna martie mai multe evenimente comemorative dedicate împlinirii unui secol de la moartea Episcopului Nifon Niculescu, psalt şi caligraf în vremea sa.

În biserica parohială, va fi organizată duminică, 19 martie, după Sfânta Liturghie, conferinţa „O sută de ani de la mutarea ta Domnul a Episcopului Nifon Niculescu (1860-1923), ierarh cu preocupări majore în domeniul muzicii bisericeşti”.

În prima jumătate a acestei luni, va fi aşezată o placă comemorativă din marmură în partea dreaptă a crucii de piatră de la mormântul (cenotaf) Episcopului Nifon Niculescu din Cimitirul Şerban Vodă – Bellu, cu o nouă fotografie a ierarhului şi următorul text: Osemintele ierarhului Nifon al Dunării de Jos au fost strămutate în Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi. Anul 2021, luna Septembrie, Ziua 26.

Tot în martie, în ziua de 18, va fi resfinţită crucea restaurată, existentă la mormântul fostului ierarh, şi va fi binecuvântată noua placă memorială. În continuare, va fi oficiată o slujbă de pomenire pentru ierarh şi fiul său, Simeon Nicolescu (1888-1941), care a fost muzician, compozitor şi fost dirijor al corului de la Biserica „Domnia Bălaşa” din Bucureşti.

Slujbele din 18 martie vor fi oficiate de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, şi de Părintele Florin Busuioc, Protopopul Protoieriei Sector 3 Capitală.

Episcopul Nifon Niculescu

Episcopul Nifon Niculescu s-a născut la București în 1 iulie 1860, fiind botezat cu numele Nicolae. S-a căsă­torit în 1881. Și-a pierdut soția la numai o zi după primirea harului preoției. În 1895, a fost ales Arhi­ereu-vicar al Mitropoliei Ungro­vlahiei, cu titulatura „Ploieștea­nul”, după ce îmbrăcase haina călugăriei la Mănăstirea Cernica.

Între 1909 și 1921 a păstorit eparhia Dunării de Jos. S-a retras în 1922 pe motive de sănătate. Sfârșitul i-a fost grăbit de atentatul bolșevic cu bombă din Senatul României (8 decembrie 1920). În timpul monarhiei, ierarhii erau senatori de drept.

Ierarhul a trecut la viața veșnică pe 27 februarie 1923 și a fost înmormântat în cimitirul „Șerban Vodă” – Bellu din Capitală. Înmormântarea episcopului, din 1 martie 1923, a avut parte de funeralii naționale, pentru că Episcopul Nifon era  văzut ca o victimă întârziată a atentatului de la Senat.

În anul 2021, cu binecuvântarea Patriarhului Daniel şi la iniţiativa Arhiepiscopului Casian, osemintele Episcopului Nifon Niculescu, au fost exhumate din cripta familiei sale de la cimitirul bucureştean „Şerban Vodă” – Bellu pentru a fi aşezate, la data de 26 septembrie 2021, în spaţiul amenajat din pronaosul Catedralei Arhiepiscopale din Galaţi.

Episcopul Nifon Niculescu a fost în timpul lui psalt şi caligraf şi s-a distins prin preocuparea pentru muzica bisericească. La Galați a sporit importanța Școlii de Cântăreți bisericești, de altfel fiind cunoscut ca cel care a propus, constant, în cadrul Sfântului Sinod, întărirea și valorizarea statutului de cântăreţ în biserică. Se pare că a întreprins demersuri de pionierat, propunând studierea psaltichiei și a cântului religios-coral în spa­țiul academic românesc, lucru ce se dorea realizat prin înființarea unor catedre universitare de muzică bisericească.

Ierarhul este şi autorul lucrării „Carte de muzică bisericească pe psaltichie și pe note liniare pentru trei voci (București, 1902)”.

Citeşte şi:

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente