Parlamentul a votat: Anul 2021 este Anul Tudor Vladimirescu

Camera Deputaților a aprobat miercurea trecută, în calitate de for decizional, legea care declară anul 2021 drept Anul Tudor Vladimirescu. Legea mai prevede declararea lui Tudor Vladimirescu și a Ecaterinei Teodoroiu drept Eroi ai națiunii române.

În acest an omagial se organizează evenimente menite să marcheze 200 de ani de la Revoluţia din 1821 condusă de Tudor Vladimirescu.

„Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot acorda sprijin logistic şi/sau financiar, după caz, la programe de promovare a Anului Tudor Vladimirescu”, se menționează în iniţiativa legislativă.

„Deși mișcarea lui revoluționară a fost înfrântă de forțele militare otomane, acest eveniment a tăiat istoria modernă a României în două, punând capăt domniilor fanariote în ambele principate, Moldova și Țara Românească”, a precizat Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul la vernisajul unei expoziții dedicate de Biblioteca Sfântului Sinod bicentenarului Revoluției de la 1821.

„A marcat un început care se va dovedi luminos în deceniile care vor urma, înțelegând aici mișcarea revoluționară de la 1848 și mai ales Unirea cea mică, sau Unirea de bază, de la 1859”, a subliniat episcopul vicar patriarhal.

El a mai amintit că „Tudor Vladimirescu a fost un om profund credincios și care a acumulat o cultură foarte vastă, marcată în primul rând de valorile promovate de Biserică și de Evanghelia Mântuitorului Iisus Hristos”.

În 23 ianuarie 1821, Tudor Vladimirescu făcea Proclamația de la Padeș, prin care chema românii la lupta de emancipare de sub dominația otomană, spunând:

„Dacă răul nu este primit lui Dumnezeu, stricătorii făcătorilor de rău bun lucru fac înaintea lui Dumnezeu! Că bun este Dumnezeu și, ca să ne asemănăm Lui, trebuie să facem bine! Iar acesta nu se face până nu să strică răul. Până nu vine iarna, primăvară nu se face! (…)

Veniți dar, fraților, cu toții, cu rău să pierdem pe cei răi, ca să ne fie nouă bine! Şi să se aleagă din căpeteniile noastre cei care pot să fie buni. Aceia sunt ai noştri şi cu noi dimpreună vor lucra binele, ca să le fie şi lor bine, precum ne sunt făgăduiți!”


Tudor Vladimirescu nu are niciun muzeu dedicat. Locurile din județul Gorj legate de personalitatea și activitatea sa sunt:

  • Vladimir: Casa Memorială și statuia lui Tudor Vladimirescu;
  • Târgu Jiu: (unde se află statuia Casa Moangă, unde a poposit înainte de a pleca spre București cu pandurii; lângă este și o statuie a lui Tudor Vladimirescu);
  • Mănăstirea Tismana: aici a fost concepută Proclamația de la Padeș;
  • Padeș, pe „Câmpia Soarelui”: mausoleul Domnului Tudor;
  • Glogova: Cula Glogovenilor, care aparținea familiei Glogoveanu, ale cărei moșii le adminsitra Tudor Vladimirescu în zona Obârșia și Cloșani din nordul Mehedințiului istoric;
  • Tânțăreni: aici s-au pus bazele organizatorice ale armatei lui Tudor;
  • Biserica Sf. Nicolae din Cerneţi: pe zidul dinspre apus al pronaosului, unde este pictată familia ctitorului Ioniţă Glogoveanu, apare şi Tudor Vladimirescu;
  • Săcelu, Crasna, Novaci, Cernădie, Baia de Fier și Polovragi: localități de pe „Drumul pandurului”.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente