PS Varlaam: Lupta lui Tudor Vladimirescu, un început sprijinit de Biserică și care a culminat cu Unirea Principatelor

Biblioteca Sfântului Sinod a inaugurat vineri expoziția „Tudor Vladimirescu – un credincios martir pentru dreptate”, care marchează două secole de la Revoluția din 1821. Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a amintit rolul Bisericii în lupta pentru dreptate socială. Deși înfrântă, mișcarea condusă de Tudor Vladimirescu a marcat un început luminos care a culminat cu momentul Unirii de la 1859, a spus el.

„Deși mișcarea lui revoluționară a fost înfrântă de forțele militare otomane, acest eveniment a tăiat istoria modernă a României în două, punând capăt domniilor fanariote în ambele principate, Moldova și Țara Românească”, a precizat Episcopul Vicar Patriarhal, care a fost delegatul Părintelui Patriarh Daniel la manifestare.

„A marcat un început care se va dovedi luminos în deceniile care vor urma, înțelegând aici mișcarea revoluționară de la 1848 și mai ales Unirea cea mică, sau Unirea de bază, de la 1859”, a subliniat ierarhul.

El a mai amintit că „Tudor Vladimirescu a fost un om profund credincios și care a acumulat o cultură foarte vastă, marcată în primul rând de valorile promovate de Biserică și de Evanghelia Mântuitorului Iisus Hristos”.

Se spovedea la ieroschimonahul Chiriac Râmniceanu și era prieten apropiat al Episcopului Ilarion al Argeșului. A ctitorit biserici și a lăsat prin testament bani pentru lăcașurile din Ierusalim și Sf. Munte Athos.

Prin intermediul clerului, ideile sale sociale s-au răspândit în societatea românească, iar armata lui s-a strâns tot la îndemnul preoților, a explicat Episcopul Vicar Patriarhal. Scopul a fost de a redobândi libertatea și de a reinstaura în societate echitatea și justiția, a adăugat el.

Ierarhul a evocat câteva mănăstiri care au sprijinit „Revoluția lui Tudor”: Strehaia și Motru din Oltenia și Cotroceni din București.

Revoluția lui Tudor Vladimirescu a avut ecou și în Transilvania, unde românii erau sub ocupație străină și ar fi avut mare nevoie de un lider, a mai precizat Preasfințitul Părinte Varlaam.

Expoziția prezintă o reconstituire a drapelului Revoluției de la 1821, care reflectă valorile profund creștine ale mișcării și ale liderului ei: avea pictată pe el icoanele Sfintei Treimi și ale sfinților militari Gheorghe și Teodor Tiron, însoțite de o rugăciune.

Detaliu din steagul reconstituit al Revoluției lui Tudor Vladimirescu. Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Pe lângă steag și documente ale vremii, expoziția mai include portretul în gravură al lui Tudor Vladimirescu și portretul Episcopului Ilarion Gheorghiadis al Argeșului reprodus după originalul din pinacoteca Mănăstirii Căldărușani.

Mai sunt expuse cromolitografii care înfățișează Bucureștiul și bisericile sale din epoca lui Tudor Vladimirescu.


Biblioteca Sfântului Sinod s-a constituit în 1877. Din 1912, funcționează în Palatul Sfântului Sinod de la Mănăstirea Antim, București.

Biblioteca deține numeroase cărţi din vechile biblioteci medievale româneşti. În cadrul ei funcționează și un laborator de restaurare carte de patrimoniu.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente