Părintele Profesor Ene Braniște omagiat la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București

La Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul din București, Părintele Profesor Ene Braniște a fost omagiat, astăzi, 10 octombrie 2013, în cadrul unui simpozion organizat la 100 de ani de la nașterea sa, în prezența Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României.

Lucrările au fost deschise de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel care a rostit cu acest prilej un cuvânt intitulat Părintele Profesor Ene Braniște – Un mare dascăl al teologiei românești: „Părintele Ene Braniște era un profesor erudit și un bun liturg, slujind la Sfântul Altar cu evlavie și solemnitate, trăind prezența misterului divin în mijlocul poporului dreptcredincios. Nu a avut copii, dar a format mulți ucenici care au devenit ierarhi, profesori sau buni preoți de parohie, știind să pună în evidență profunzimea teologică și frumusețea spirituală pe care le conține viața liturgică ortodoxă. Bun cunoscător al limbilor clasice (greaca și latina) și al câtorva limbi moderne (franceza, germana și italiana), Părintele Ene Braniște aduce, prin scrisul său, o vastă și solidă contribuție la dezvoltarea disciplinelor teologice Liturgică, Pastorală și Artă creștină. El rămâne peste timp un mare dascăl al teologiei românești”.

În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului a evocat personalitatea Părintelui Profesor Ene Braniște într-un cuvânt intitulat Sfânta Liturghie în preocupările și viața Părintelui Profesor Doctor Ene Braniște.

„Sensibilitatea față de sacru îl determina să acorde întotdeauna cinstirea cuvenită oricărui element legat de lucrarea sfințitoare din cadrul Bisericii, de la obiectele liturgice la rânduielile liturgice la materiile sfinte și sfințitoare numindu-le pe fiecare după valoarea lor: Sfânta Biserică, Sfânta Liturghie, Sfântul Botez, Sfântul Altar, Sfintele Icoane. La împlinirea scopului Sfintei Liturghii contribuie un întreit sacerdoțiu liturgic: al Mântuitorului, al Duhului Sfânt și al preotului liturghisitor. Liturghia, spunea părintele Braniște, reprezintă prin excelență mediul și forma după care Mântuitorul continuă să își exercite în chip real și sensibil acțiunea sa de Unic și Veșnic Mijlocitor între Dumnezeu și oameni”, a spus ÎPS Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, potrivit TRINITAS TV.

La rândul său, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a adresat cuvinte de apreciere cu privire personalitatea marelui liturgist.

„Pe părintele Braniște îl regăsesc împreună cu noi în paraclisul Sfânta Ecaterina, în anul IV, însoțindu-ne la orele de practică liturgică, învățându-ne cum să respectăm sfintele veșminte și rețin un amănunt de la părintele profesor Ștefan Alexe despre modul în care părintele Braniște nu împăturea veșmintele după Sfânta Liturghie, ci le mângâia ca pe sfintele moaște. Așa mângâia veșmintele pentru că slujise Sfânta Liturghie și le așeza pentru viitoarea Sfântă Liturghie pe care singur și le lua. Slujea cu solemnitate și cu timiditate pentru că înțelegea de ce Sfânta Liturghie este cea mai importantă formă a manifestării sale ca profesor de liturgică”, a mărturisit ÎPS Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Părintele Profesor Viorel Sava, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași, a susținut prelegerea „Opera Părintelui Ene Braniște în contextul cercetărilor liturgice actuale”.

„La primul curs de teologie liturgică părintele profesor a vorbit așa de frumos, cu atâta emoție, recunoștință, delicatețe și în același timp acuratețe despre părintele profesor Ene Braniște încât deodată m-am îndrăgostit de profesorul despre care se făcea vorbire și m-am îndrăgostit în același timp și de profesorul care vorbea despre îndrumătorul și magistrul pe care l-a avut”, a spus Pr. Prof. Dr. Viorel Sava, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași.

În încheierea sesiunii festive de deschidere a lucrărilor simpozionului, Părintele prof. univ. dr. Nicolae D. Necula a rostit un cuvânt intitulat Părintele Profesor Ene Braniște – comemorarea unui secol de la naștere.

„Comemorarea în acest an a 100 de ani de la nașterea sa îmi oferă plăcutul prilej ca să prezint reunite, într-un fel de buchet care să alcătuiască coroana sa de lauri, strădaniile și realizările sale în câmpul teologiei ortodoxe Românești. Nu facem prin aceasta decât să aducem un sincer și binemeritat omagiu profesorului care și-a identificat viața cu studiul și slujirea Bisericii și a teologiei și să înfățișăm un exemplu de muncă, seriozitate, competență, conștinciozitate, cinste care să servească drept pildă de urmat tuturor celor care vor să contribuie la dezvoltarea și înflorirea teologiei românești și a Bisericii strămoșești”, a spus Pr. Profesor Nicolae Necula.

Părintele Profesor Ene Braniște s-a născut pe 12 octombrie 1913 în localitatea argeșeană Suseni. A fost profesor de liturgică și pastorală la Facultatea de Teologie din București. Este autorul a zeci de volume, studii, recenzii și predici, apărute în revistele teologice de specialitate. A participat la numeroase întruniri ecumenice peste hotare, în Austria, Franța, Germania, Anglia. Ene Braniște trecut la cele veșnice pe 18 martie 1984.

Tot în cadrul simpozionului, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu, a prezentat primul volum din seria „Studii de teologie liturgică” a Părintelui Ene Braniște, intitulat „Liturghia. Sufletul etern al Ortodoxiei în rugăciune”. Volumul a apărut la Editura Andreiana.

La eveniment au participat ierarhi, profesori de teologie, ucenici și studenți.

Comentarii Facebook


Știri recente