Părintele Petroniu Tănase a fost înmormântat la Schitul Prodromu

Părintele Petroniu Tănase care ultimii 33 de ani din viață i-a petrecut în obștea românească a Schitului Podromu din Muntele Athos, din care 25 de ani a fost egumenul acestui așezământ românesc din Sfântul Munte, dependent de Mănăstirea Marea Lavră, a fost înmormântat astăzi în cimitirul schitului. Slujba de înmormântare a fost săvârșită în biserica mare a schitului românesc Prodromu, conform tradițiilor din Sfântul Munte Athos, de Preasfințitul Episcop Hrisostom.

Din partea Patriarhiei Române a participat o delegație condusă de părintele arhimandrit Timotei Aioanei, Mare ecleziarh al Catedralei Patriarhale și Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor care a declarat pentru Radio TRINITAS: „Slujba de înmormântare a început la orele 14:15 și s-a încheiat la orele 17:30. Soborul slujitor format din aproximativ cincizeci de ieromonahi, preoți și diaconi s-au aflat sub protia Preasfințitului Hrisostom, ierarh rezident în Mănăstirea Marea Lavră, fost conducător al școlii athonite de teologie Athoniada. În soborul de slujitori s-au aflat părinții care îl reprezintă pe Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și care au venit special în aceste zile la Sfântul Munte […] La sfârșitul slujbei am prezentat mesajul pe care Preafericitul Părinte Patriarh Daniel l-a trimis soborului Schitului Prodromu și tuturor celor care l-au prețuit pe părintele protosinghel Petroniu Tănase […] Foarte mulți români aflați în pelerinaj sau la lucru în Muntele Athos au venit în această zi pentru a se ruga împreună cu monahii din Prodromu și din celelalte așezări monahale românești, răspândite pe întreg cuprinsul Muntelui Athos, în această zi în care avem nădejdea că sufletul său s-a înălțat la Cel pe care l-a slujit cu statornicie, cu multă evlavie, cu frică de Dumnezeu și cu iubire pentru toți cei pe care i-a întâlnit”.

Părintele protosinghel Petroniu Tănase a trecut la cele veșnice pe 22 februarie la vârsta de 94 de ani. El s-a născut în localitatea Fărcașa din județul Neamț, intrând în obștea Mănăstirii Neamț, unde a fost călugărit la data de 22 septembrie 1942, informează TRINITAS TV. De la Neamț a fost chemat la Mănăstirea Antim din București unde și-a continuat formarea intelectuală, absolvind Facultatea de Teologie Ortodoxă, urmând apoi și cursuri de Matematică și Filozofie. În anul 1947 a fost hirotonit ieromonah pe seama Catedralei Patriarhale și apoi trimis profesor la Seminarul monahal de la Mănăstirea Neamț, la Catedra de Omiletică, Catehetică și Pedagogie. În continuare, a urmat o perioadă grea pentru călugărul misionar care a suferit din pricina regimului totalitar, fiind nevoit să plece de la Neamțu, în anul 1959. Cu mult curaj și același zel față de Biserica Mântuitorului Hristos, cu aceeași nestinsă dragoste pentru viața monahală, se retrage în obștea Mănăstirii Sihăstria în anul 1964, unde a viețuit până în anul 1978, când și-a îndreptat pașii spre Schitul Românesc „Prodromu” din Sfântul Munte Athos, după șapte ani fiind ales egumen de părinții din obște.

Comentarii Facebook


Știri recente