Părintele Mircea Păcurariu, cetățean de onoare al municipiului Deva

Cu binecuvântarea Preasfințitului Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, și la inițiativa prof. dr. Florin Ilieș, directorul Colegiului Național „Decebal” din Deva, Petru Mărginean, primarul municipiului Deva, a decernat ilustrului dascăl titlul de „cetățean de onoare” al municipiului Deva, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

Omul, preotul și profesorul, ajuns la vârsta patriarhilor, cu inima și sufletul animate de dragostea pe care o are față de locul unde a cunoscut adevărata dragoste a părinților, moșilor și strămoșilor, cei care i-au și sădit-o în suflet, a fost, în data de 7 martie 2013, înconjurat de dragostea acelora în mijlocul cărora s-a format. Cu binecuvântarea Preasfințitului Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, și la inițiativa prof. dr. Florin Ilieș, directorul Colegiului Național „Decebal” din Deva, Petru Mărginean, primarul municipiului Deva, a decernat ilustrului dascăl titlul de „cetățean de onoare” al municipiului Deva. Evenimentul s-a desfășurat în Sala de festivități „Jean Monet” a Colegiului „Decebal”, locul în care părintele profesor s-a format. Au participat la eveniment, alături de zeci de preoți, profesori, actuali și foști elevi, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Andrei, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, inspector școlar general adjunct Lavinia Ilina și alte personalități ale vieții cetății.

Învățăturile părintelui profesor doctor academician Mircea Păcurariu au ajuns să fie făclii călăuzitoare ale generațiilor de tineri care l-au cunoscut ca profesor, dar și pentru toți aceia care au avut prilejul de a lectura, asculta sau viziona articolele și intervențiile sale difuzate în mass-media. Munca de cercetare științifică s-a concretizat prin realizarea unor lucrări fundamentale care au rolul de a-i edifica pe cititori asupra vieții creștine din țara noastră. Imaginea laborioasei munci desfășurate până astăzi nu ar fi completă dacă nu s-ar aminti și de cele aproximativ 1.000 de studii, articole, recenzii, conferințe și comunicări sau interviuri apărute în țară și străinătate, o parte dintre ele traduse în limbi de circulație internațională, multe referitoare la diaspora românească atât din răsăritul ortodox, cu referiri speciale la legăturile bisericești ale românilor cu vechile patriarhii de la Constantinopol, Antiohia, Alexandria și Ierusalim și deopotrivă cu mănăstirile din Muntele Athos, Muntele Sinai, Rusia, Kievul sau Serbia, dar și cele din Statele Unite ale Americii și Canada. Acrivia și acuratețea de care a dat dovadă la întocmirea acestora au adus, în toamna anului 1997, alegerea ilustrului nostru dascăl, ca membru corespondent al Academiei Române.

Comentarii Facebook


Știri recente

Câștigătorii Concursului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul Care vindecă” și ai Concursului Național „Icoana Ortodoxă – lumina credinței” au fost premiați | FOTO

În aula Centrului pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae” din București, au fost premiați luni, 20 mai 2024, câștigătorii Concursului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul Care vindecă” și ai Concursului Național „Icoana Ortodoxă – lumina credinței”.…