Părintele Macarie Olărean, stareț la polul frigului din Bucovina: „Aici, la Piatra Tăieturii, Maica Domnului e stareță”

Revista Formula AS a publicat un reportaj impresionant despre viața la Mănăstirea Piatra Tăieturii din comuna Panaci, județul Suceava. Sfântul așezământ este situat la un fel de „pol al frigului” din Bucovina, în Masivul Călimani. Republicăm extrase din articolul original, însoțite de imagini de pe pagina de Facebook a mănăstirii.

„N-aș putea spune că m-am obiș­­­nuit cu frigul, dar trebuie să treci de-a dreptul prin ceea ce-ți provoacă teamă, prin ceea ce nu-ți place, ca să simți voia lui Dumnezeu și s-o lași să lu­creze în viața ta”, spune Părintele Stareț Macarie Olărean, care a venit la Piatra Tăieturii de la mănăstirea sa de metanie, Putna.

Arhim. Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna, slujește uneori la Mănăstirea Panaci. Starețul Macarie Olărean a fost monah în obștea Putnei înainte să vină la Piatra Tăieturii. Foto: Facebook / Mănăstirea Piatra Tăieturii

Dragostea oamenilor încălzește locul

„Iarna, ai impresia că fulgii de ză­­padă îți găuresc obrajii. Nici cărări între biserică și chilii nu facem, că nu are rost, se acoperă ime­diat la loc. Slavă Domnului, că oa­me­nii iubesc locul ăsta, ne iubesc pe noi și simțim dragostea lor, care ne dă putere să ne ostenim și mai mult!”

Loclanicii din Panaci iubesc Mănăstirea Piatra Tăieturii, spune starețul. Foto: Facebook / Mănăstirea Piatra Tăieturii

„Sătenii din comuna Panaci și din comunele în­ve­ci­nate sunt cei care au contribuit la tot ceea ce vedeți aici, fiecare cu sudoarea lui”, mai spune monahul.

Mamă și fiică participă la slujbă la Mănăstirea Piatra Tăieturii. Foto: Cosmin Uhrenciuc (via Facebook / Mănăstirea Piatra Tăieturii)

„O fi Bucovina o zonă bogată, dar nu sunt fabrici, nu sunt locuri de muncă. De aceea, oamenii încă păstrează fires­cul lucrului de la țară: îngrijesc de pământ, de vaci, de pășuni, pentru că pe pământul de aici nu se poate cultiva nimic.”

Pui de bucovinean la hramul Mănăstirii Piatra Tăieturii. Foto: Facebook / Mănăstirea Piatra Tăieturii

„Este foarte grea viața în zona asta, dar oamenii au venit și continuă să vină și să trudească pentru mănăstire, sunt foarte atașați de ea. Când avem nevoie de ajutor, ei cu asta ne ajută: cu munca, cu timpul lor, care de fapt valorează mult mai mult decât banii”, adaugă starețul.

Părintele stareț Macarie Olărean și un prieten necuvântător. Foto: Facebook / Mănăstirea Piatra Tăieturii

„Credința lor nu-și are locul doar în rugăciune, ci și în viața de zi cu zi, în truda pentru semeni și pentru biserică”.

Ajutat de Maica Domnului și de rugăciunile mamei 

„Datorită acestor oameni extraordinari, mănăstirea înflorește pe zi ce trece, iar prezența Maicii Dom­nului este vizibilă. Aici, la Piatra Tăieturii, Maica Domnului e sta­reță. Nimic nu se face fără voia și ajutorul ei”, subliniază Părintele Macarie Olărean.

Cei doi părinți din obște prepară produse naturiste în scurtul sezon în care se pot culege plante medicinale.

Ierom. Ghenadie din obștea mănăstirii cu un braț de lemne pentru foc. Între timp, părintele s-a mutat la cele veșnice. Foto: Facebook / Mănăstirea Piatra Tăieturii

„Câteo­da­tă, este atât de greu, încât, dacă n-aș fi sta­reț, cu sigu­ran­ță aș pleca. Când vin fri­gu­rile și zăpezile, nu mai cal­că ni­meni pe aici. Ca monah, sin­gurătatea ne ca­rac­teri­zea­ză, dar sunt mo­men­te în care ne sim­țim în afara lumii”, explică monahul.

„Nici sălbăticiu­ni­le, urșii sau lupii, nu viețuiesc în lo­curi din aces­tea, ci mai la va­le. Pe la noi doar trec, dar nu ne-au făcut rău până în pre­zent, slavă Domnului!”

Când ninge, „nici cărări între biserică și chilii nu facem, că nu are rost, se acoperă ime­diat la loc”, spune starețul Macarie Olărean. Foto: Facebook / Mănăstirea Piatra Tăieturii

Nu este deloc ușor să fii monah, mărturisește Părintele Macarie Olărean: „Une­ori, parc-aș fi vrut ca mama să mă che­me înapoi, acasă, să las călugăria, c-au fost ispite multe”.

„Ma­ma a fost o femeie foarte, foarte rugătoa­re. Dacă doar încercam să-i spun câte ceva, îmi spunea doar atât: «Ai răbdare, că eu mă rog pentru tine». Sunt si­gur că rugăciunea ei m-a ajutat me­reu, așa cum simt că mă ajută și acum, când ea a plecat la Domnul.”


Mănăstirea Piatra Tăieturii la venirea primăverii. Foto: Facebook / Mănăstirea Piatra Tăieturii

Situată la 1700 de metri față de nivelul mării, Mânăstirea Piatra Tăieturii se situează, împreună cu Mănăstirea Alina-Maria din județul Vâlcea, pe locul doi țară ca alti­tu­­dine după Mănăstirea Ceahlău (1800 m).

Piatra Tăieturii este o creastă pe care era cândva o bornă care marca granița dintre Transilvania și Bucovina, aflate sub ocupația Imperiului Austro-Ungar, și restul Moldovei.

Rugăciune pentru eroii din Al Doilea Război Mondial căzuți la datorie la Piatra Tăieturii. Foto: Facebook / Mănăstirea Piatra Tăieturii

Într-o peșteră săpată lângă această stâncă au viețuit pentru o perioadă duhovnicii Paisie Olaru și Ilie Cleopa.

Un odor important al obștii este o copie a icoanei Maicii Domnului „Înjunghiata” al cărei original se află în patrimoniul mănăstirii athonite Vatoped.

Din patrimoniul mănăstiri mai fac parte fragmente din moaștele Sfântului Luca al Crimeii, ale Sfântului și Dreptului Lazăr, cel înviat a patra zi din morți, și ale Sfântului Efrem cel Nou.

Donează

Mânăstirea Piatra Tăieturii
Cont: RO24 RNCB 0236 0227 0741 0001
Banca: Banca Comercială Română

Vezi și:

Foto credit: Facebook / Mănăstirea Piatra Tăieturii

Follow us on Twitter: @BasilicaNews

Comentarii Facebook


Știri recente