Părintele Gheorghe Holbea: Tinerii din ’89 și-au jertfit viețile pentru un ideal care ne cuprindea pe toți

Pr. Conf. Gheorghe Holbea le-a vorbit marţi celor prezenţi la Facultatea de Teologie din București despre jertfa tinerilor din decembrie 1989.

Cuvântul din deschiderea evenimentului a aparţinut Preasfinţitului Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop vicar patriarhal.

Părintele Holbea a apreciat jertfa tinerilor, în prelegerea sa, ca fiind una „curată, adevărată, autentică”.

„În ciuda culiselor, în ciuda spectacolului mediatic de deturnare, în ciuda geopoliticii, jertfa acestor tineri strigă conștiințelor noastre într-un mod care ne face să admitem evidența: ei realmente și-au jertfit viețile, perfect conștienți de riscurile cu care se confruntau, pentru un ideal care ne cuprindea pe toți”.

Majoritatea celor ucişi în decembrie 1989 au fost tineri, a subliniat cadrul didactic de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti.

„Tineri crescuţi în regimul comunist, cărora li s-a predat ateismul, ai căror părinţi fuseseră şi ei văduviţi de contactul cu valorile duhovniceşti”.

Părintele s-a întrebat şi a oferit o explicaţie la gestul făcut de tineri în zilele istorice din decembrie 1989 când „s-au aşezat în genunchi şi au rostit atunci Tatăl nostru, au strigat Cu noi este Dumnezeu, Vom muri şi vom fi liberi”.

„Nu putem să nu ne gândim că ei sunt rodul tânăr al boabelor de grâu aşezate în pământul ţării cu 40-50 de ani înainte, al martirilor şi mărturisitorilor necunoscuţi lor, dar care au mijlocit pentru ei în faţa Tronului Ceresc”.

„Recunoaşterea caracterului duhovnicesc al jertfei va oferi generaţiilor viitoare un model din epoca modernă pentru lupta duhovnicească, atunci când un alt totalitarism ateu va încerca să subjuge sufletele credincioşilor”.

Momentul culminant al evenimentului de marţi a fost acela în care doamna Elena Murariu i-a chemat pe tinerii din sala Amfiteatrului „Ioan G. Coman” să ridice cele 33 de chipuri (prezente în expoziție) ale eroilor revoluției din decembrie și să le țină la piept până la sfârșitul serii ca „piepturile lor să devină un zid ocrotitor de Biserică pentru acești eroi”.

Tineri ţinând la piept „chipurile” eroilor din decembrie 1989.

Expoziția a alăturat jertfa tinerilor din decembrie 1989 cu jertfa pruncilor ucişi de Irod. În acest sens, Părintele Gheorghe Holbea a reamintit cuvintele Părintelui Dumitru Stăniloae rostite în decembrie 1989.

„Aş compara pe martirii Revoluţiei cu pruncii ucişi de Irod. De un Irod modern, mult mai crud, care nu putea tolera pe Hristos. Pruncii ucişi de Irod nu erau conştienţi de jertfa lor, în vreme ce martirii din decembrie ştiau că merg la moarte”.

„Sacrificiul lor trebuie canonizat şi ar trebui să capete o semnificaţie mondial-creştină. Să-i pomenească toate bisericile ortodoxe”.

„În general, mucenicii creştini, în decursul timpului, s-au jertfit individual sau în grupuri (cel mai numeros fiind al celor 40 de ostaşi), nu însă într-un aşa mare număr deodată. Martirii noştri ar putea fi prăznuiţi fie pe 22 decembrie, fie pe 20, odată cu pruncii ucişi de Irod”.

Părintele Holbea a fost ucenic al marelui dogmatist, filosof, istoric, ziarist şi traducător român.

Conferinţa de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti a fost moderată de Pr. Prof. Ioan Moldoveanu, Decanul instituţiei de învăţământ teologic.

Seara culturală a cuprins vernisajul expoziției „Martirii Revoluției, expoziţie realizată de Elena Murariu, pictor restaurator.

Mai multe imagini aici.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente