Părintele Doru Gheaja a devenit cetăţean de onoare al localităţii natale

Părintele Doru Gheaja a primit duminică, 18 aprilie 2021, titlul de cetăţean de onoare al localităţii natale, satul Buzd, comuna Brateiu.

Distincţia i-a fost atribuită pentru întreaga activitate profesională şi culturală. Gheaja Doru este numit Părintele cântecelor patriotice din România, fiind mare iubitor de muzică bisericească şi folclor.

La ceremonia de acordare a titlului au participat mai multe oficialităţi, în prezenţa cărora Părintele a mulţumit pentru distincţie şi le-a vorbit despre episoade din copilăria sa, petrecută în locurile natale.

Alături de Grupul „Lumină Lină”, condus de Părintele Cătălin Dumitrean, a interpretat cântări patriotice şi religioase care l-au consacrat.

Părintele Gheaja Doru s-a născut în 19 iulie 1941, localitatea Buzd, judeţul Sibiu. Fiu de preot, Doru Gheaja a urmat misiunea tatălui său, îndeplinindu-i acestuia o mare dorinţă.

A ales preoţia, dar a rămas aproape de muzica populară, de folclor.

În urmă cu trei decenii a fost descoperit de Adrian Păunescu care l-a cooptat în Cenaclul „Flacăra”. Este  singurul preot care a cântat vreodată la acest Cenaclu. Ajutat de poet, Doru Gheaja este cel care a lansat cunoscuta piesă „Aşa-i românul”, culeasă din judeţul Sibiu, de pe Valea Hârtibaciului. Anul acesta, clericul împlineşte 80 de ani.

Ceremonia de înmânare a distincţiei:

Foto credit: YouTube / tudoraci


Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente