Părintele Dionisie Ignat a fost pomenit de ucenici la mormântul său din Sfântul Munte. 17 ani de la moarte

Marți, 11 mai 2021, s-au împlinit 17 ani de când a trecut la cele veșnice Ieroschimonahul Dionisie Ignat, starețul Chiliei „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” – Colciu din Athos.

Marele duhovnic athonit a fost pomenit de ucenici marți după-amiază la mormântul său de la Colciu.

Slujba a fost oficiată de Ieromonahul Dionisie, actualul stareț al Chiliei „Sf. Gheorghe” – Colciu, împreună cu Ieromonahii Ignatie (starețul Chiliei „Sf. Ipatie”) și Timotei (starețul Chiliei „Sf. Procopie”). Împreună cu stareții s-au rugat monahii celor trei chilii, mulți dintre ei ucenici ai Părintelui Dionisie Ignat.

©Sorin-Gabriel Pomană

Prețuit de călugări și pelerini din toată lumea, Părintele Dionisie s-a remarcat în cei 78 de ani de viețuire monahală în Sfântul Munte Athos, ca un mare sihastru, duhovnic al multor părinți athoniți, stareți, ieromonahi, pustnici, monahi și pelerini.

©Sorin-Gabriel Pomană

Era recunoscut ca un iscusit lucrător al rugăciunii lui Iisus. La el se spovedea și Părintele Iosif Vatopedinul, ucenicul Sfântului Iosif Isihastul. Părintele Dionisie avea strânse legături duhovnicești și cu Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul, Ieroschimonahul Ioan Guțu și cu Arhimandritul Petroniu Tănase, starețul Schitului românesc Prodromu.

Între cei care au primit sfaturi de la Părintele Dionisie Ignat se numără și moștenitorul coroanei britanice, Prințul Charles, care a participat la înmormântarea duhovnicului.

Părintele Dionisie odihnea și pe cei evlavioși, și pe cei lipsiți de evlavie. Cuvântul lui era întotdeauna plin de har. Nu voi uita când, acum puțin timp, a venit aici un grup de închinători între care era și un om foarte dur și egoist. Însă numai ce s-a apropiat de Părintele Dionisie și (părintele – n.n.) i-a spus câteva cuvinte, că îndată inima lui s-a despietrit și a început pentru prima dată în viața lui să plângă!

Și după cum cunoaștem din teologia patristică, când omul este într-adevăr plin de har, cuvântul care izvorăște din gura lui este înveșmântat cu harul lui Dumnezeu. Acest har al cuvântului izvorât creează celui care ascultă o dispoziție (sufletească – n.n.) de primire a cuvântului.

– Arhimandritul Efrem, starețul Mănăstirii Vatoped, în cuvântul rostit la înmormântarea părintelui Dionisie Ignat.

Foto credit: Sorin-Gabriel Pomană

Comentarii Facebook


Știri recente