Părintele Arsenie de la Cornu: O cunoaștere seacă nu poate să-l ajute pe om să dobândească viața cea veșnică

„O cunoaștere seacă, oricât ar pretinde ea că este de obiectivă, dar fără înrăurire asupra vieții, nu poate să-l ajute pe om să dobândească bunul cel adevărat, viața cea veșnică”, a subliniat duminică Părintele Arsenie Muscalu în predica rostită la Mănăstirea Cornu din Prahova.

Părintele Arsenie a vorbit despre importanța aplicării Învățăturilor Bisericii în viața de zi cu zi, în contextul cinstirii Sfântului Grigorie Palama.

„Dacă noi pretindem că avem o cunoaștere, cunoaștem pe Dumnezeu, sau cunoaștem dogmele, cunoaștem învățătura bisericii, știm ce este bine și ce este rău, cunoașterea noastră va fi probată prin calitatea relației pe care o avem cu ceilalți”.

„Dacă noi pretindem că îl cunoaștem pe Dumnezeu, sau pretindem că trăim Harul Lui Dumnezeu în rugăciunea noastră, în viața noastră duhovnicească, dar nu ne punem la măsura noastră sufletul pentru ceilalți, înseamnă că este deșartă cunoașterea noastră”, a subliniat duhovnicul mănăstirii.

„Este doar la nivelul ideilor sau doar la nivelul imaginației, fanteziei, închipuirii. Nu este o cunoaștere reală”.

Cunoașterea științifică, filosofică nu exclude cunoașterea ființială a lui Dumnezeu, din contră, spune părintele, „cunoașterea ființială le include pe acelea și adesea vedem, întâlnim oameni de mare anvergură intelectuală, oameni geniali, în știință, în artă, în muzică, cu o profundă cunoaștere a lui Dumnezeu”.

Exemple pentru Postul Mare

În această perioadă sunt serbați în mod special trei sfinți, modele de viețuire pe care ni le propune Biserica: Sfântul Grigorie Palama, Sfântul Ioan Scărarul și Sfânta Maria Egipteanca.

„Biserica face asta pentru că viețile și învățăturile lor ne pot insufla, ne pot arăta cum să parcurgem drumul Postului Mare, urcușul nostru către praznicul Învierii Mântuitorului Hristos”.

Părintele Arsenie spune că, „prin exemplul acestor trei sfinți și prin învățăturile lor, Biserica vrea să ne insufle, să ne ajute, să ne inspire, să înțelegem cum ne putem transfigura lăuntric, cum putem să înviem lăuntric”.

Sfântul Grigore Palama „despre aceasta vorbește, despre putința omului de a fi părtaș în mod real la viața dumnezeiască, nu doar prin informație, printr-o cunoaștere exterioară referitoare la Dumnezeu, ci în mod real, viu, să fie omul părtaș la viața dumnezeiască”, a subliniat duhovnicul.

Sfântul Ioan Scărarul ne descrie în mod amănunțit cum să urmăm calea veșniciei. „Cartea lui de căpetenie, Scara Raiului, ne descrie în amănunt cum ajunge omul să se elibereze de păcate și de patimi, cum ajunge să fie iluminat de către Duhul Sfânt și să trăiască plinătatea dragostei față de Dumnezeu”.

Iar Sfânta Maria Egipteanca ne arată cum, „dintr-un adânc de păcate, omul poate să se înalțe la cea mai mare culme a iubirii de Dumnezeu, la cea mai mare culme a virtuții”.

Părintele Arsenie Muscalu a concluzionat că „Biserica ne oferă ajutor din multe părți, pentru că și noi suntem diferiți și ne hrănim sufletește, duhovnicește, fiecare în felul nostru. Acești trei Sfinți, mai cu seamă, ni-i pune înainte Biserica, ne atrage atenția supra vieții și a învățăturii lor în postul cel mare”.

Vezi și:

Foto credit : Basilica.ro / Raluca-Emanuela Ene

Abonează-te la newsletter-ul Basilica!


Știri recente