Fotoreportaj Basilica | Fragmente din viața monahală de la Mănăstirea Cornu (I)

Într-o lume în care „crește dinamica pierzaniei”[1], se intensifică și căutările creștinului pentru oameni și locuri care să-i hrănească sufletul.

Pe culmea Topșeni-Podișor din localitatea Cornu de Jos, județul Prahova, se găsește un astfel de loc în care este prezent harul lui Dumnezeu – Mănăstirea Cornu.

Înființarea acestei mănăstiri a fost inițial în gândul scriitoarei Aurora Cornu, prima soție a lui Marin Preda. Aflată într-un pelerinaj în Țara Sfântă, scriitoarea a regăsit în Mica Galilee ceva din plaiurile natale prahovene. Aceasta a dorit ca satul ei să aibă binecuvântarea unei mănăstiri de călugărițe, iar moștenirea părinților să nu fie înstrăinată.

Câțiva ani mai târziu, în anul 2008, Părintele Arsenie Muscalu, maica stareță Parascheva Bîgu, alături de 8 maici și surori, puneau bazele vieții monahale din acest loc, cu o biserică provizorie și un corp de chilii.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a pus mănăstirea nou-înființată sub ocrotirea Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan (8 mai). A fost oferit și un al doilea hram, Sf. Cuv. Eufrosina (26 septembrie), pentru pomenirea părinților Aurorei Cornu, Eufrosina și Gheorghe Chițu-Burchiu.

De asemenea, scriitoarea a dorit ca mănăstirea să fie una „contemplativă”, cu monahii intelectuale, pentru intelectuali. La primul hram al mănăstirii, Părintele Arsenie Muscalu, duhovnicul mănăstirii, declara pentru Trinitas TV:

Probabil aceasta va fi misiunea noastră, să facem tot ce putem să-i ajutăm pe intelectualii doritori de viață duhovnicească, de viață bisericească, să-i ajutăm să se apropie de Dumnezeu, să își găsească un loc de liniște, un loc de adunare în sine, un loc de rugăciune.

Obștea a crescut de-a lungul anilor la peste 30 de maici și surori, condusă, în prezent, de maica stareță Petronia Niță. Culmea austeră a fost însuflețită și transformată prin truda părintelui și a maicilor într-un loc primitor, un loc de rugăciune, dedicat celor interesați de viața duhovnicească.

Vă prezentăm, prin fotografii, câteva fragmente din viața monahală de zi cu zi, întemeiată pe rugăciune, slujbe și ascultări.

Rugăciune

Frumusețea cadrului natural

Dragostea pentru creația lui Dumnezeu

 

[1] Arhimandritul Sofronie, Despre temeiurile nevoinței orthodoxe, Editura Reîntregirea, Alba Iulia, 2017

Urmăriți-ne pe Instagram: @basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente