Parastas pentru arhim. Mina Dobzeu, „un curajos mărturisitor al lui Hristos în vremuri ostile”

Episcopul Ignatie al Huşilor a oficiat sâmbătă slujba parastasului pentru arhimandritul Mina Dobzeu, pe care l-a numit „un curajos mărturisitor al lui Hristos în vremuri ostile”.

„În urma lecturării dosarului de la Securitate al Părintelui Mina – pe care intenţionăm să îl publicăm integral, ca în felul acesta să transpară mult mai pregnant şi luminos chipul de mărturisitor şi  suflet curajos – am ajuns la concluzia că una dintre cele mai longevive virtuţi ale Părintelui Mina a fost curajul”, a afirmat ierarhul în cuvântul rostit la împlinirea a doi ani de la trecerea la Domnul a părintelui Mina.

„Asumarea acestui curaj a coincis exact cu perioada existenţei sale pământeşti. 97 de ani de curaj, mai cu seamă în perioada în care «diavolul roşu» – comunismul vroia să smulgă credinţa din sufletele oamenilor”.

Când veţi avea ocazia să citiţi acest dosar de la Securitate, îmi veţi da dreptate şi veţi vedea ce bărbat curajos a fost Părintele Mina. Asa a rămas până la sfârşit.

Slujba de pomenire a avut loc după liturghie, în faţa mormântului din curtea catedralei episcopale în care îşi doarme somnul de veci Părintele Mina.

Ierarhul a reamintit celor prezenţi faptul că arhim. Dobzeu „a fost botezătorul marelui om de cultură, părintele Nicolae Steinhardt de la Rohia”.

„Prin mâinile Părintelui Mina, monahul Nicolae de la Rohia a primit înfierea întru Hristos, înfierea întru credinţa cea autentică, a primit darul credinţei ortodoxe”.

Episcopia Huşilor pregăteşte pentru anul viitor, când se împlinesc 100 de ani de la naştere, un volum de documente şi un film documentar dedicate Arhimandritului Mina Dobzeu:

„Dorim să edităm un volum care să conţină documente de arhivă şi dosarul de securitate al Părintelui Mina şi avem în lucru un documentar video despre viaţa şi mărturisirea Părintelui, realizat de postul Trinitas Tv, ca în felul acesta să menţinem vie prezenţa şi puterea de mărturisire a acestuia”.

Arhimandritul Mina Dobzeu, mărturisitor al credinței în perioada comunistă, a trecut la Domnul în data de 7 iunie 2018.

Foto credit: Episcopia Huşilor

Comentarii Facebook


Știri recente