Paraclisul Patriarhal – o bijuterie spirituală a Capitalei

De Sfântul Gheorghe și-a sărbătorit hramul și Paraclisul istoric al Reședinței patriarhale. Cu această ocazie, dar și pentru a marca împlinirea a 290 de ani de la prima atestare documentară a lăcașului, la Editura Cuvântul Vieții a apărut un album care-i este dedicat, informează TRINITAS TV.

Paraclisul patriarhal nu este noar o biserică oarecare. Deși de dimensiuni mici, sub cupola Pantocratorului acestui lăcaș de închinare s-au înălțat rugăciuni în cele mai dificile momente prin care a trecut Biserica noastră, patriarhii au venit aici pentru a cere ajutorul lui Dumnezeu la vreme de încercare și I-au mulțumit pentru ajutor.

Aflați din album istoria unui edificiu special din toate punctele de vedere și-i puteți afla istoria și diferitele chipuri, îl puteți vizita cu ajutorul ilustratelor, chiar dacă puțini au acces înauntru.

În forma actuală, paraclisul datează din prima jumătate a secolului al XVIII-lea. Din pisania versificată în limba greacă aflăm că lucările de înfrumusețare a paraclisului au fost inițiate și supravegheate de domnitorul Nicolae Mavrocordat, alături de mitropolitul Daniil. Ulterior turla edificiului s-a dărâmat din cauza unui cutremur, fiind reconstruită în forma originală în vremea patriarhului Justinian. De-a lungul timpului, mitropoliții sau patriarhii au adăugat elemente noi paraclisului sau l-au renovat. Ultima oară a fost restaurat integral sub purtarea de grijă a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, fiind resfințit în anul 2011.

Grație rafinamentului deosebit al elementelor arhitectonice, precum și al celor decorative și picturale, lăcașul de închinare este considerat de specialiști o adevărată bijuterie a ansamblului patriarhal, perfect integrat spațiului de pe dealul Patriarhiei.

Până de curând nu se cunoștea meșterul zugrav care a pictat paraclisul. La ultima restaurare a fost identificat numele acestuia – Teodosie, cel mai probabil provenind din rândurile celor instruiți la școala de pictură brâncovenească de la Hurezi. Sunt reproduse în album frescele de un rafinament rar întâlnit, registrele mai ample dar și detalii cu chipuri de sfinți sau ornamente. De asemenea, există fotografii ale catapetesmei sculptate cu măiestrie și îmbrăcată în foiță de aur.

Elemente deosebit de importante în arhitectura paraclisului sunt sculpturile – atât cele în piatră, ancadramentele, cât și cele în lemn. Unele dintre ele, cum sunt ancadramentul de piatră și ușa din lemn, se numără printre cele mai remarcabile opere de artă de acest fel rămase de la sfârșitul secolului al XVII-lea sau începutul secolului al XVIII-lea. De asemenea, puteți admira și frumoasele mozaicuri cu Sfântul Gheorghe și Maica domnului montate pe bolțile intrărilor de la Paraclis și de la Reședința patriarhală.

Albumul, apărut în condiții grafice excepționale, poate fi atât un ghid al celor care sunt interesați de arta românească sau un mod de a vizita virtual Paraclisul Reședinței patriarhale, dar și un frumos cadou acum, în pragul sărbătorii Pascale.

Comentarii Facebook


Știri recente