Paraclisul Mănăstirii Voroneț și-a serbat ocrotitorul: pe Sf. Daniil Sihastrul, primul stareț al obștii

Paraclisul Mănăstirii Voroneț și-a serbat luni ocrotitorul, pe Sf. Cuv. Daniil Sihastrul, care a fost și primul stareț al obștii de călugări din această vatră monahală.

Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie după ce s-a închinat la mormântul Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul din biserica mare a mănăstirii, aflată sub ocrotirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.

Ierarhului i s-au alăturat în slujire arhim. Dosoftei Dijmărescu, exarh cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, alți clerici de la Centrul Eparhial Suceava și de la mănăstiri din împrejurimi, precum și pr. Aurel Goraș, Protopop de Câmpulung Moldovenesc.

„Sfântul Daniil Sihastrul este părinte prin excelență. Părinte prin excelență înseamnă să te exersezi mai întâi în relația cu Dumnezeu, ca să poți să descoperi voia lui Dumnezeu pentru situații și pentru persoane, la modul și la timpul concret. Apoi, această întărire, această întemeiere în relația cu Dumnezeu se exprimă pe orizontală față de ceilalți. Căutăm mai întâi dragostea lui Dumnezeu și apoi dragostea de ceilalți”, a explicat, în cuvântul de învățătură, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

„Și am arătat că această dragoste, mai ales pentru noi, se face prin silire, se descoperă prin silire. Calea dragostei, la nivelul nostru, se întâmplă prin silirea firii noastre prin fuga de patimile cele ale trupului, apoi prin răbdare, tot ceea ce presupune suferință, necazuri, dar și în a realiza ceva; și apoi am zis prin statornicie, considerând că lucrurile bune se câștigă doar așa, în decursul timpului.”

Este o lecție la zi, este icoana pe care ne-o descoperă Sfântul Daniil Sihastrul astăzi la Mănăstirea Voroneț, când ne bucurăm de sărbătoarea sa într-un mod solemn, având mormântul său aici, având binecuvântarea peste sfânta mănăstire aceasta”, a mai spus Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul.

Distincții și pomenirea ctitorilor

La final, stavrofora Gabriela Platon, stareța Mănăstirii Voroneț, le-a mulțumit celor care au luat parte la sărbătoare, iar Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a înmânat Ordinul „Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul” acordat de Arhiepiscopul Calinic al Sucevei și Rădăuților susținătorilor Mănăstirii Voroneț, cadre militare, asistenți medicali și jurnaliști.

În semn de prețuire pentru întreaga activitate desfășurată, generalul de brigadă în rezervă Ion Burlui a acordat maicii starețe Gabriela Platon medalia de onoare a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, filiala Suceava.

A urmat slujba Parastasului pentru ctitorii sfântului lăcaș și pentru stavrofora Irina Pântescu, fostă stareță, care a contribuit la formarea obștii și la totodată restaurarea și consolidarea bisericii și includerea mănăstirii pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

La slujbe au participat Irina Loredana Stănculescu, Consulul General al României la Cernăuți, Maria Toacă, scriitoare nord-bucovineană, obștea mănăstirii, starețe, monahi și monahii de la alte mănăstiri sud-bucovinene, credincioși.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul mănăstirii, care la momentul Chinonicului a interpretat colinde tradiționale românești.


Biserica mare a Mănăstirii Voroneț, pusă sub ocrotirea Sfântului Gheorghe, este una dintre cele mai importante ctitorii ale Sfântului Voievod Ștefan cel Mare. A fost construită în 1488, în numai 3 luni și trei săptămâni, iar Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul a fost pus stareț de domnul Moldovei, ctitorul așezământului.

Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul a fost canonizat în 1992, după ce secole în care evlavia populară l-a socotit în rândul sfinților.

Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților / Irina Ursachi

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente