Paraclisul Catedralei Naționale a găzduit concertul anual de pricesne prilejuit de sărbătoarea Prodromiței

Paraclisul Catedralei Naționale a găzduit duminică seară tradiționalul concert de pricesne prilejuit de sărbătoarea Icoanei Maicii Domnului „Prodromița”, hramul de vară al sfântului lăcaș.

Au cântat Grupul Psaltic „Anastasis” al Paraclisului Catedralei Naționale și artiștii Daniel Pop, Ana-Maria Pătrăşcioiu, Beatrice-Maria Băndoiu, Ioana Şteţco-Poenar, Oana Bozga-Pintea și Constantin (Tin) Vasilescu.

Au asistat la concert, alături de clerici din Arhiepiscopia Bucureștilor și numeroși credincioși, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal, și slujitorii paraclisului, printre care Arhim. Paisie Teodorescu, Episcop Vicar Patriarhal Ales, Arhim. Dionisie Constantin, consilier patriarhal la Atelierele Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă al Patriarhiei Române, și Arhim. Ciprian Grădinaru.

Paraclisul Catedralei Naționale a găzduit duminică, 9 iulie 2023, tradiționalul concert de pricesne prilejuit de sărbătoarea „Prodromiței”, hramul de vară al sfântului lăcaș. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

„Părinții au decis ca acest concert să aibă loc anul acesta cu câteva zile mai înainte de hram, în seara de duminică, pentru ca oamenii, lipsiți de grijile zilelor de lucru, să poată participa și să se bucure deplin”, a remarcat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul într-un scurt cuvânt rostit în cadrul evenimentului.

„Dar întâmplarea face ca astăzi, în duminica aceasta, să fi cinstită o altă icoană făcătoare de minuni și anume Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamț.”

Ierarhul a amintit că atât Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamț, cât și Icoana Maicii Domnului „Proromița” sunt făcătoare de minuni și „nezugrăvite de mână omenească”.

Cea de la Neamț „a fost pictată la jumătatea secolului al 14-lea în Constantinopol, în capitala Imperiului Bizantin, în timp ce Sfântul Grigore Palama apăra învățătura despre rugăciunea inimii și despre posibilitatea celor credincioși și ostenitori de a se împărtăși încă din lumea aceasta de lumina cea necreată a Taborului”, a mai subliniat Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.

Paraclisul Catedralei Naționale a găzduit duminică, 9 iulie 2023, tradiționalul concert de pricesne prilejuit de sărbătoarea „Prodromiței”, hramul de vară al sfântului lăcaș. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

 

Preasfinția Sa a apreciat și faptul că programul artistic a inclus și „cântări închinate mamelor, cu un mesaj foarte puternic și foarte actual, acela ca mamele creștine să-și crească copiii în iubire față de Dumnezeu, în credința cea dreaptă și mântuitoare și în cultivarea virtuților creștine și a valorilor neamului nostru românesc care izvorăsc din Evanghelia Mântuitorului nostru Iisus Hristos”.

Paraclisul Catedralei Naționale a găzduit duminică, 9 iulie 2023, tradiționalul concert de pricesne prilejuit de sărbătoarea „Prodromiței”, hramul de vară al sfântului lăcaș. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

„Felicităm din toată inima, în numele Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe părinții ostenitori de la Paraclisul Catedralei Naționale, în frunte cu Părintele Arhimandrit Paisie, noul Episcop Vicar Patriarhal Ales, cu Părintele Arhimandrit Ciprian și împreună-slujitorii acestui sfânt altar, pentru osteneala de a organiza și în anul acesta acest frumos și folositor concert de pricesne”, a mai spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.

„Felicităm tinerii artiști, care, pe lângă calitățile excepționale artistice, fac și dovada unei culturi creștine și a unei evlavii autentice, și vă felicităm pe dumneavoastră, care v-ați învrednicit să vă bucurați sufletele de această muzică sfântă, care vine din adâncurile poporului”, a încheiat ierarhul.

Părintele Arhimandrit Paisie Teodorescu, Episcop Vicar Patriarhal Ales, a declarat pentru Trinitas TV că evenimentul de duminică seară a fost „o întâlnire duhovnicească cu tradiția frumoasă și românească a cântărilor religioase închinate Maicii Domnului”.

Paraclisul Catedralei Naționale a găzduit duminică, 9 iulie 2023, tradiționalul concert de pricesne prilejuit de sărbătoarea „Prodromiței”, hramul de vară al sfântului lăcaș. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

„În tradiția noastră populară, pricesnele sau cântările religioase sunt de o varietate și de o bogăție copleșitoare. Între aceste cântări, pricesnele închinate Maicii Domnului ocupă un loc special, atât prin compoziție, cât mai ales prin mesajul transmis. Ele pot fi atât cântece de laudă aduse Maicii Domnului, Fecioarei Maria, cât mai ales rugăciuni adresate Maicii Domnului ca mijlocitoare sau ajutătoare a noastră, a oamenilor aflați în nevoie.”

„Noi toți avem nevoie de rugăciunea Maicii Domnului și de aceea invităm pe toți cei care au fost prezenți în această seară și pe cei care doresc să se închine Icoanei Maicii Domnului Prodromița, la hramul de vară al Paraclisului, miercuri, 12 iulie”, a mai spus Arhim. Paisie Teodorescu.

Programul liturgic al hramului „Prodromiței” de la Paraclisul Catedralei Naționale se desfășoară în perioada 11-12 iulie 2023 și include o procesiune cu icoana, Sfințirea Mică a Apei, Liturghie arhierească și Paraclisul Maicii Domnului Prodromița.


Patriarhul Daniel cinstește la Reședința Patriarhală copia Icoanei Maicii Domnului Prodromița îmbrăcată în ferecătura adusă din Grecia. Foto: Arhiva Basilica.ro

Icoana Maicii Domnului „Prodromiţa” de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului este o reproducere fidelă, în mărime naturală, a icoanei originale, pictată în chip minunat și aflată în present în biserica Schitului Prodromu din Sfântul Munte Athos.

Icoana a fost pictată la atelierul Panselinos din Iaşi de tânărul şi regretatul pictor bisericesc Vasile Doroftei, care și-a dedicat întreaga viață studiului și promovării icoanei bizantine.

Ferecătura din argint a icoanei a fost realiză în Grecia, în anul 2011 şi a fost sfinţită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în data de 24 octombrie 2011, la sfinţirea Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, când a fost adus la Bucureşti și Cinstitul cap al Sfântului Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României și al Catedralei Naționale (24-28 octombrie 2011).

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente