Papa Benedict al XVI-lea se retrage

Papa Benedict al XVI-lea își anunță demisia începând cu 28 februarie 2013, a declarat purtătorul de cuvânt al Vaticanului. Papa Benedict al XVI-lea susține că nu mai are „forțele” necesare pentru a conduce Biserica din cauza vârstei sale.

„În lumea de astăzi, supusă unor schimbări rapide și agitată de probleme de mare importanță pentru viața credinței, pentru a conduce barca Sfântului Petru și a propovădui Evanghelia, forța corpului și a spiritului sunt la fel de necesare”, a spus Papa în cursul unui consistoriu la Vatican pentru canonizarea martirilor din Otranto, informează Mediafax, citat de Ziarul Lumina.

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi, a anunțat un „nou Papă pentru Paști”, adăugând că un conclav ar urma să fie organizat în următoarele 15-20 de zile după demisie.

Papa Benedict al XVI-lea, care are 85 de ani și nu va participa la conclav, urmează să se retragă într-o mănăstire din incinta Vaticanului, după un sejur inițial în reședința papală de vară din Castel Gandolfo, în apropiere de Roma.

După ce va părăsi funcția, Papa Benedict al XVI-lea ar urma să ducă o „viață de rugăciune”, a declarat părintele Lombardi, subliniind că nu este vorba „despre o decizie improvizată, ci pregătită”.

Singurul precedent în istoria Bisericii, Celestin al V-lea, a abdicat din funcție imediat după ce a fost întronizat, în 1924. El a trăit izolat până la desemnarea sa ca papă și nu se simțea pregătit să își asume acest rol în Biserică.

Născut la 16 aprilie 1927, într-o familie modestă din landul Bavaria, la Marktl-am-Inn, Joseph Ratzinger i-a succedat charismaticului papă Ioan Paul al II-lea, la 19 aprilie 2005, la vârsta de 78 de ani, după ce a condus timp de aproape un sfert de secol Congregația pentru Doctrina Credinței.

Comentarii Facebook


Știri recente