Palatul Patriarhiei | Părintele Patriarh Daniel a prezidat lucrările Sinaxei monahale a Arhiepiscopiei Bucureştilor

Stareții și starețele din Arhiepiscopia Bucureștilor au participat marți, 7 noiembrie 2017, la Sinaxa monahală din Eparhie. Aceasta a avut loc la Palatul Patriarhiei din București și a fost prezidată de Părintele Patriarh Daniel.

Evenimentul a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. La finalul slujbei săvârșite în Catedrala Patriarhală, participanții au luat parte la lucrările sinaxei.

Sinaxa monahală eparhială | PS Timotei Prahoveanul a oficiat Sfânta Liturghie – Basilica.ro

Stareții și starețele din Arhiepiscopia Bucureștilor au participat marți, 7 noiembrie 2017, la Sinaxa monahală eparhială. Evenimentul a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii. Slujba a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Răspunsurile la strană au fost oferite de grupul psaltic al Catedralei Patriarhale.

În cuvântul de deschidere, Părintele Patriarh a urat bun venit participanților. Totodată, Patriarhul României a explicat faptul că materiale care vor fi prezentate au ca tematică Anul omagial și comemorativ 2017.

În cadrul aceluiași cuvânt, Patriarhul Daniel a evidențiat că este foarte importantă cunoașterea stărilor duhovnicești ale mărturisitorilor din perioada comunistă și a modului cum s-a încercat protejarea vieții monahale.

Primul referat a fost prezentat de monahia Antonia Coșniță de la Mănăstirea Pasărea. În cadrul celor expuse, monahia Antonia a evidențiat importanța sprijinului oferit de Patriarhul Justinian pentru continuarea activităților din atelierele Patriarhiei Române.

Atelierele de astăzi ale Patriarhiei Române în mod evident își au rădăcinile din strădaniile de secole ale monahilor. Organizarea lor, așa cum o facem astăzi, se datorează Patriarhului Justinian Marina care a venit în sprijin și a acordat o deosebită atenție sectoarelor specializate în confecționarea obiectelor de cult, a spus monahia Antonia.

În continuare, Părintele Episcop Timotei Prahoveanul a dat citire referatului intitulat Patriarhul Justinian Marina – ocrotitor al monahismului românesc în vremuri de prigoană. Printre cele specificate, PS Timotei a precizat faptul că regimul comunist avea ca scop reducerea numărului de monahi.

Observând forța extraordinară a monahismului românesc care a dat Bisericii și istoriei neamului românesc oameni destoinici, mari patrioți și iubitori de frumos, autoritățile au inițiat mai multe legi care urmăreau desființarea în timp a cinului monahal sau cel puțin reducerea numărului de monahi și monahii așa încât aceștia puteau fi ușor de urmărit și controlat, a spus Preasfinția Sa.

După acest moment, Părintele Patriarh Daniel a subliniat faptul că la vreme de încercare se vede cât de mare este dragostea față de Biserică. În același timp, spune Patriarhul nostru, la vremea de prigoană se verifică în mare parte caracterul oamenilor. În timp de suferință se măsoară intensitatea credinței.

În finalul ședinței, părintele Arhim. Nectarie Șofelea, Exarh administrativ, a prezentat rezumatul diagramelor monahale pe anul 2017.

Foto credit: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente