Pădurile seculare din România intră sub protecţie la nivel naţional

Pădurile seculare din România ies din circuitul economic și intră sub protecție la nivel național, a anunţat vineri Ministrul Mediului.

„Nu vreau să fim ultimii martori ai pădurilor seculare din România. Codrii seculari pe care îi avem vor fi protejaţi şi păstraţi pentru generaţiile viitoare”, a declarat săptămâna trecută Ministrul Costel Alexe.

În România au fost identificate peste 8.300 de păduri seculare, cele mai multe de fag şi molid.

„În total vorbim despre 100 000 ha, dintre care 38 000 de ha sunt incluse în suprafeţe în care astăzi se produce lemn pentru cherestea, construcţii, celuloză. Restul de peste 60 000 de ha sunt protejate doar parţial”, a declarat Costel Alexe.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului, pădurile seculare se găsesc cu precădere în județele: Caraș-Severin  (19.4%), Neamț  (17.1%),  Argeș  (8.6%),  Bacău  (8.4%),  Gorj  (7.7%),  Vâlcea  (5.9%)  și  Hunedoara (4.9%).

Cele mai bătrâne păduri seculare se găsesc în judeţul Dâmboviţa, unde media de vârstă este de peste 270 de ani, în Caraş -Severin, unde media este de peste 235 de ani, sau în Arad, cu o medie de peste 230 de ani.

Foto credit: Public domain

Comentarii Facebook


Știri recente