Ore de cateheză și activități artistice la Mănăstirea Strâmba

Anul acesta se desfășoară cea de-a șaptea ediție a taberei catehetice de la Mănăstirea Strâmba, județul Sălaj. În cea de a doua serie a taberei au participat elevii de la Liceul Tehnologic Nr. 1 Sîg, Școala Gimnazială Tusa și Școala Gimnazială Valcău de Jos, informează „Ziarul Lumina”.

Zeci de copii se bucură anual de ospitalitatea Mănăstirii Strâmba din județul Sălaj. Cea de a doua serie care a fost prezentă în tabără, în această vacanță de vară, a fost formată din 48 de copii, însoțiți de profesoarele Margareta Vereș Pop și Dana Țîrle, de la Liceul Tehnologic Sîg, și de profesoara Monica Ember, de la Școala Gimnazială Valcău de Jos.

Sub atenta îngrijire a starețului Grighentie Oțelea, elevii au avut parte de activități duhovnicești, intelectuale și artistice, care au avut ca scop apropierea de Dumnezeu și de aproapele: participare la Sfânta Liturghie, la slujba Vecerniei, la Taina Sfântului Maslu, ore de catehizare, concursuri cu tematică religioasă și concurs de bătut toaca, conform celor precizate de profesoara Margareta Vereș Pop. „Orele de cateheză au fost un prilej de a recapitula cunoștințele dobândite în decursul anului, la orele de religie sau la orele de cateheză desfășurate în parohii, dar și de a dobândi altele noi. Copiii au participat, la mijlocul săptămânii, la o excursie organizată la câteva obiective religioase și turistice. Astfel, ei au vizitat Mănăstirea Țeghea, din județul Satu Mare, precum și ștrandul de la Mihăieni”, a spus prof. Vereș Pop. Toate aceste activități au fost încununate cu participarea elevilor, în zi de vineri, la Sfânta Liturghie și primirea Sfintei Taine a Spovedaniei și a Împărtășaniei. În ultima zi de tabără, copiii au fost răsplătiți cu premii și diplome din partea organizatorilor.

300 de copii participanți

Anul acesta se desfășoară cea de-a șaptea ediție a taberei catehetice de la Mănăstirea Strâmba, județul Sălaj, organizată sub coordonarea consilierului cultural eparhial, pr. Gabriel Gârdan, și a inspectorului pentru catehizare parohială, pr. Silviu Boha, din cadrul Episcopiei Sălajului. Cei aproape 300 de copii participanți în acest an, în mai multe serii, au fost implicați în proiecte catehetice, iar tabăra este oferită ca o răsplată pentru rezultatele din timpul anului școlar. În prima serie, au participat copii care au obținut rezultate bune la olimpiadele și concursurile școlare, precum și la concursurile catehetice. Toate costurile de cazare și masă, precum și ale activităților din tabără sunt suportate de mănăstire. Arhimandritul Grighentie Oțelea, starețul mănăstirii, se îngrijește îndeaproape de programul copiilor, îmbinând activitățile duhovnicești și intelectuale, cu cele artistice sau sportive. Sub îndrumarea starețului, copiii participă la slujbele săvârșite în paraclisul mănăstirii sau în altarul de vară.

Icoana făcătoare de minuni

Mănăstirea Strâmba, din județul Sălaj, este un vechi loc monahal ale cărui începuturi nu sunt stabilite cu certitudine. Mănăstirea a fost reactivată din 1993, iar din 1996 primește pelerinii care caută un loc de tihnă duhovnicească, și mai ales să se închine la icoana Maicii Domnului, ocrotitoarea așezământului.

Mănăstirea Strâmba adăpostește o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului, numită „Dulcea sărutare”, care, potrivit tradiției, face parte din seria de icoane pictate în secolul al XVIII-lea de preotul Luca din Iclod, județul Cluj, care a pictat și icoana Maicii Domnului de la Nicula.

Conform legendei, mănăstirea a fost construită de o femeie bogată, cu o deformare a coloanei vertebrale, motiv pentru care localnicii o numeau Strâmba. Se spune că femeia a apelat la ajutorul călugărilor stabiliți în împrejurimi pentru însănătoșirea fiicei sale, grav bolnavă. Ea a promis călugărilor că-i va răsplăti, dându-le toată averea sa, și-i va ajuta să construiască o mănăstire. Rugăciunile celor doi monahi au ajutat la vindecarea tinerei, iar pe moșia donată călugărilor, s-a întemeiat mănăstirea. După numele dat femeii, sfântul locaș s-a numit Strâmba, denumire păstrată de-a lungul anilor, ca și amintirea călugărilor.

Comentarii Facebook


Știri recente