Ordinul Sanctus Stephanus Magnus pentru scriitorul Ion Moraru, la împlinirea vârstei de 90 de ani

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit Ordinul Sanctus Stephanus Magnus pentru mireni scriitorului Ion Moraru din Mîndîc, Basarabia, la împlinirea vârstei de 90 de ani.

Distincția și diploma au fost înmânate de arhimandritul Meschisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna, vineri, 8 martie 2019, la Mîndîc, informează așezământul monahal printr-un comunicat remis Agenției de știri Basilica.

Ion Moraru primind Ordinul Sanctus Stephanus Magnus la împlinirea vârstei de 90 de ani. ©Mănăstirea Putna

Ion Moraru

Ion Moraru s-a născut în 9 martie 1929 și în 1950, la 21 de ani, a fost arestat de NKVD și închis în pușcării din Chișinău, Odessa, Moscova, Ruzaevka (pe Volga) și în lagărele Dubovka, Maikaduk, Ekibastus, Spassk, Aktas.

Scriitorul Ion Moraru. ©Mănăstirea Putna

A fost eliberat în 1956. După căderea comunismului a scris trilogia autobiografică „Pustiirea. Treptele infernului. Fata cu miros de busuioc”, un adevărat imn închinat jertfei românilor din Basarabia pentru a-și apăra identitatea, demnitatea și credința după ocupația sovietică.


Cartea a fost publicată în mai multe ediții în Basarabia, iar în România a fost publicată pentru prima dată de Mănăstirea Putna în anul 2018 și reeditată în 2019.

Distincții și aprecieri

În același context aniversar, vineri a fost înmânată domnului Ion Moraru o scrisoare de felicitare din partea Președintelui Academiei Române, academicianul Ioan-Aurel Pop.

Totodată, Părintele stareț al Mănăstirii Putna i-a oferit o diplomă pentru contribuția la activitățile Mănăstirii Putna din Anul Centenar 2018.

De asemenea, Asociația Culturală „Conta” i-a acordat diploma „Vrednicie și Credință” pentru opera literară memorialistică de excepție, pentru demnitate și curaj civic, prin președintele asociației, scriitorul Adrian Alui Gheorghe, iar domnul Andrei Batereanu, președintele Asociației Obștești „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Basarabia, și domnul Dumitru Coroi, vicepreședintele asociației, i-au oferit insigna de aur Ștefan cel Mare și Sfânt.

Foto credit: Mănăstirea Putna

Comentarii Facebook


Știri recente