Orbul din Ierihon, deși nevăzător cu ochii trupului, este văzător cu ochii sufletești: PS Varlaam Ploieșteanul

„Deși nevăzător cu ochii trupului, este văzător cu ochii sufletești”, a spus, duminică, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul despre orbul din Ierihon vindecat de Hristos.

Orbul „avea o percepție superioară”, a spus ierarhul, fiindcă nu L-a numit pe Mântuitorul Iisus Hristos „Nazarineanul”, cum făceau cei din jur, ci L-a numit „Fiul lui David”.

„Este Fiul lui David, pentru că profeții l-au prezentat pe Mesia, pe Unsul Domnului, pe cel care va aduce mântuirea, drept Fiul lui David”, a explicat episcopul vicar patriarhal.

„Lucrul acesta îl precizează și Arhanghelul Gavriil, care binevestește Maicii Domnului Întruparea Domnului nostru Iisus Hristos. După ce îi spune că Pruncul care se va naște va fi mare și Fiul lui Dumnezeu se va chema, spune că Domnul Dumnezeu îi va da lui tronul de domnie al lui David.”

„Iată că arhanghelul îl prezintă pe Iisus ca urmașul lui David. Și iată că acest orb, deși nevăzător cu ochii trupului, este văzător cu ochii sufletești”, a subliniat Preasfinția Sa.

„Și iată că el, în inima lui, a cultivat această credință, că Iisus, fiind Fiul lui David, Mesia cel așteptat, Unsul Domnului, îl va vindeca de orbirea trupească de care suferea, la care se adăuga suferința singurătății și umilința de a cerși la marginea drumului, pentru a-și asigura existența.”

Credința, nădejdea, răbdarea și rugăciunea stăruitoare

„Acest orb are o credință puternică și opreliștea celor din jur nu-l poate împiedica să mărturisească”, a mai precizat ierarhul. „Această credință puternică este completată de o rugăciune stăruitoare, o rugăciune repetată.”

„Pentru răbdarea lui, pentru nădejdea că, într-o bună zi – plecând Iisus spre Ierusalim – Îl va putea întâlni și va dobândi de la El vederea trupului, s-a făcut vas ales, s-a făcut transparent la prezența harului lui Dumnezeu. El a simțit acest har, deși era orb”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.

De aceea, „Iisus îi oferă, odată cu vederea, și mântuirea și apreciază în felul acesta puterea credinței și puterea rugăciunii stăruitoare de care a dat dovadă acest orb”.

„Dobândind vederea trupească, prima imagine pe care a văzut-o orbul din Ierihon a fost chipul Mântuitorului Iisus Hristos”, a spus Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul.

Vederea lui Dumnezeu Întrupat este darul duhovnicesc al Crăciunului

Un alt locuitori al Ierihonului care a vrut să-l vadă pe Hristos a primit și el mântuirea în dar: Zaheu Vameșul, care a fost vindecat de orbirea sufletească a patimii de argint, a menionat ierarhul.

„Iubiți credincioși și credincioase, peste puțină vreme sărbătorim Nașterea Mântuitorului nostru Iisus Hristos în peștera Betleemului. De la capătul lumii, Regii Magi au venit împinși de aceeași dorință de a-L vedea pe noul Rege care s-a născut și a cărui stea au văzut-o la Răsărit.”

„Să ne învrednicească și pe noi Dumnezeu de această râvnă de a-L vedea pe Dumnezeu, de a-L întâmpina cu prilejul praznicului Întrupării Sale!” a spus ierarhul.

„Dar, pentru aceasta, trebuie să ne curățim fiecare dintre noi, cu lacrimi multe, ieslea sufletului nostru prin pocăință, luminând-o prin primirea Trupului și Sângelui lui Iisus Hristos – Lumina Lumii, ca și Hristos să se sălășluiască în casa noastră, asemeni casei lui Zaheu, și în inima noastră, așa cum, odinioară, s-a sălășluit în Peștera Betleemului!”


Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a explicat evanghelia Vindecării orbului din Ierihon la Catedrala Patriarhală, unde a oficiat Sfânta Liturghie.

Foto credit: Arhiva Basilica.ro / Raluca Ene

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente