Oraşul Piatra Neamţ îşi cinsteşte ocrotitorul

Sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, cunoscută în popor sub denumirea de „Sânziene“, va fi marcată în mod deosebit de credincioşii oraşului Piatra Neamţ. În seara zilei de 22 iunie 2015, va ajunge de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi racla în care se află fragmente din moaştele mai multor sfinţi ai Bisericii noastre. De asemenea, programul va cuprinde şi o procesiune pe străzile oraşului de la poalele Muntelui Pietricica, informează „Ziarul Lumina”.

Credincioşii din Piatra Neamţ îl vor cinsti timp de câteva zile pe Sfântul Ioan Botezătorul, ocrotitorul oraşului, printr-o serie de manifestări religioase, organizate cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Programul evenimentelor a fost pregătit de Parohia „Sfântul Ioan“ – Domnesc şi de Protopopiatul Piatra Neamţ. „Sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul este pentru noi un motiv de bucurie duhovnicească. Ne aducem aminte de cuvintele Mântuitorului Hristos care a spus că «între cei născuţi din femei, nimeni nu este mai mare decât Ioan».

Pentru noi, cei din Piatra Neamţ, sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul este importantă, pentru că ne ocroteşte cea mai frumoasă şi cea mai veche biserică din oraş, ctitorită de Sfântul Voievod Ştefan cel Mare. Locaşul de închinăciune cuprinde sub aripile ei protectoare oraşul Piatra Neamţ, prin faptul că este amplasat în mijlocul cetăţii. De câţiva ani, Sfântul Ioan Botezătorul este şi ocrotitorul oraşului Piatra Neamţ. Dată fiind însemnătatea acestei sărbători pentru credincioşii Parohiei «Sfântul Ioan» – Domnesc şi pentru locuitorii oraşului, IPS Părinte Mitropolit Teofan a rânduit ca evenimentele duhovniceşti şi religioase din această perioadă să capete o notă aparte. An de an, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei este prezent în mijlocul nostru în ajunul sărbătorii Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul“, a menţionat părintele Valentin Tofan, protopop al Protopopiatului Piatra Neamţ.

„Atmosferă de bucurie“ pe străzile oraşului

Programul evenimentelor dedicate sărbătorii oraşului Piatra Neamţ va începe luni, 22 iunie 2015, la ora 17:00, când va sosi de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi racla în care se află fragmente din moaştele mai multor sfinţi ai Bisericii noastre. În continuare, se va oficia slujba Acatistului Tuturor Sfinţilor, după care credincioşii se vor închina la sfintele moaşte. În seara zilei de 23 iunie 2015, de la ora 19:00, IPS Părinte Mitropolit Teofan, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, va săvârşi slujba Vecerniei unită cu Litia, care va fi urmată de procesiunea cu sfintele moaşte pe străzile oraşului Piatra Neamţ. „În fiecare an, am trăit cu toţii o atmosferă de bucurie la procesiunea din ajunul sărbătorii Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul. Aceasta este un prilej de bucurie şi de binecuvântare, mai ales că ne bucurăm de prezenţa ierarhului nostru. Am îndemnat credincioşii ca pe parcursul procesiunii să ţină în mâini lumânări aprinse. De asemenea, am recomandat oamenilor să vină îmbrăcaţi în costume populare, pentru că ele ne aduc aminte de înaintaşii noştri şi de identitatea noastră. Această procesiune ne duce cu gândul la Dumnezeu şi ne aduce aminte că suntem români, prin purtarea costumului popular“, a remarcat protopopul Protopopiatului Piatra Neamţ. La slujba Vecerniei şi la procesiunea care va fi condusă de IPS Părinte Teofan, vor fi prezenţi atât preoţii din oraşul Piatra Neamţ, cât şi cei din parohiile mai îndepărtate. Cu prilejul Zilelor Municipiului, Primăria Piatra Neamţ va organiza o serie de evenimente culturale pe parcursul mai multor zile, o parte dintre acestea urmând să aibă loc pe esplanada din faţa Catedralei „Sfântul Ioan“ – Domnesc. Prin implicarea Bisericii, pietrenii vor avea posibilitatea de a fi părtaşi la manifestările spirituale. „Ne dorim ca un număr cât mai mare de oameni să fie prezenţi în centrul oraşului lângă biserica ştefaniană, pentru a fi în stare de rugăciune, mulţumindu-I lui Dumnezeu pentru binecuvântarea Sa asupra fiecăruia dintre noi. Îi aşteptăm în seara zilei de 23 iunie pe toţi cei ce simt în suflet românismul şi credinţa la Biserica «Sfântul Ioan» – Domnesc. De asemenea, în ziua hramului, credincioşii pot participa la Sfânta Liturghie, oficiată de un sobor de preoţi cu prilejul hramului celei mai reprezentative biserici din Piatra Neamţ“, a adăugat părintele protopop Valentin Tofan.

Comentarii Facebook


Știri recente