Orașul Jimbolia, 100 de ani de la unirea cu România: Un model al conviețuirii între etnii și confesiuni diferite

„Jimbolia este un model al conviețuirii între etnii și confesiuni diferite. În această localitate, români, germani și maghiari, creștini ortodocși și romano-catolici, precum și alte culte, trăiesc în pace și bună înțelegere, păstrându-și credința, identitatea, limba, obiceiurile și portul”, a transmis Părintele Patriarh Daniel la evenimentele aniversare organizate cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la unirea orașului Jimbolia cu România.

Localitatea a aniversat în data de 10 aprilie 100 de ani de la unirea cu România. Cu această ocazie au fost organizate mai multe evenimente la finalul săptămânii trecute.

Manifestările au debutat în fața gării din Jimbolia, unde, după intonarea Imnului Național, primarul orașului a primit un drapel aniversar din partea președintelui Consiliului Județean Timiș. Alaiul format din reprezentanți ai instituțiilor locale și naționale, tineri și cetățeni ai orașului a pornit spre Piața Sfântul Florian.

Mitropolitul Ioan al Banatului a oficiat o slujbă de pomenire pentru înfăptuitorii unirii și a binecuvântat monumentul „Arc peste timp. În semnul iubirii”.

Au rostit alocuțiuni: IPS Ioan, Alfred Simonis, Președintele Camerei Deputaților, Darius Postelnicu, Primarul Orașului Jimbolia, Alin Nica, Președintele Consiliului Județean Timiș, Mihai Ritivoiu, Prefectul Județului Timiș, europarlamentarul Vasile Blaga, Marilen Pirtea, Rectorul Universității de Vest din Timișoara, Josef Koch, Președintele onorific al Șvabilor Jimbolieni din Germania și  Liviu Mocan – autorul monumentului „Arc peste timp. În semnul iubirii”.

De la tribuna oficială a fost citit mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel transmis cu ocazia aniversării centenarului.

„Acum, la ceas aniversar, adresăm felicitări Primăriei orașului Jimbolia, organizatorilor și participanților la aceste manifestări culturale, precum și locuitorilor acestei localități, rugându-ne Preamilostivului Dumnezeu să ne dăruiască tuturor sănătate și mântuire, pace și bucurie întru mulți și binecuvântați ani”, a transmis Părintele Patriarh.

Jimbolia are peste 10.000 de locuitori, majoritatea români, însă în oraș trăiesc și etnici maghiari și germani.

Scurt istoric

Unele descoperiri arheologice atestă forme de locuire încă din epoca bronzului în regiune, însă Jimbolia este atestată documentar din anii 1332-1333.

În anul 1776, localitatea a fost colonizată cu germani, originari din vestul Germaniei și Luxemburg, care au denumit-o Hatzfeld, după numele generalului Karl Friederich Anton, fost prim-ministru în vremea Mariei Terezia. Acest nume s-a păstrat în paralel cu cel de Jimbolia.

După anul 1918, Jimbolia și câteva sate limitrofe au fost trecute sub administrația statului iugoslav. În anul 1924, în urma unei convenții de rectificare a frontierei dintre România și Jugoslavia, Jimbolia a revenit României. Astfel, la 10 aprilie 1924 a intrat definitiv în componența statului român.

Foto credit: Mitropolia Banatului

Abonează-te la newsletter-ul Basilica!


Știri recente