Oradea | A fost vernisată o expoziţie dedicată reperelor identitare bihorene

La Muzeul Orașului Oradea a avut loc marţi, 11 decembrie 2018, vernisarea expoziției Peceți Identitare Bihorene. Biserici ortodoxe construite în Oradea și Bihor între 1918 – 2018, informează Episcopia Oradiei.

În cadrul expoziţiei sunt prezentate o parte din cele mai reprezentative biserici ortodoxe construite în orașul Oradea și în județul Bihor între anii 1918-2018.

În acești 100 de ani de la Marea Unire din 1918 in Bihor au fost construite 303 sfinte lăcașuri, din cele 505 existente în prezent.

La eveniment a participat Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, oficialități locale, oameni de cultură din Oradea și numeroși preoți, studenți și elevi de la școlile teologice din Eparhia Oradiei.

În cuvântul său, Preasfințitul Părinte Sofronie a evidenţiat că această expoziție retrospectivă descrie ce s-a întâmplat din punct de vedere arhitectural bisericesc ortodox în Oradea și Bihor în ultima sută de ani, de după Marea Unire de la 1 decembrie 1918.

De ce Peceți identitare?

El a explicat de ce a fost inclus în titlu Peceți identitare.

Pentru că toate bisericile ortodoxe construite în Transilvania după 1918, iar în cazul nostru, în Bihor, în partea nordică a Crișanei, sunt «Peceți identitare». Ele mărturisesc indubitabil despre apartenența spirituală și culturală a poporului nostru la civilizația creștină ortodoxă”.

Totodată, expoziția este şi un omagiu adus Episcopului Roman Ciorogariu al Oradiei, cel dintâi Chiriarh al reinființatei Episcopii Ortodoxe Române a Oradiei, participant de drept la Marea Adunare Națională din 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia, dar și un omagiu adus preoților și credincioșilor dreptmăritori bihoreni care au luptat mult și s-au jertfit pentru ca Bihorul să intre în componența României în 1918.

Dintre personalități amintim pe Ioan Ignatie Papp, Episcopul Ortodox de la Arad, Miron Cristea, Episcopul de la Caransebeș și Primul Patriarh al României, dar și pe Roman Ciorogariu, vicarul Consistoriului Ortodox de la Oradea și primul Episcop al reînviatei Episcopii a Oradiei.

De asemenea, unul din panourile expoziției, îi are în prim plan pe reprezentanții clerului ortodox din Bihor prezenți la mărețul eveniment de la 1 decembrie 1918.

În cadrul expoziției, alături de panourile foto-documentare, sunt aduse în fața publicului și câteva obiecte aflate în patrimoniul Muzeului Episcopiei Ortodoxe a Oradiei.

Amintim aici cârja și veșmântul de arhiereu a episcopului Roman Ciorogariu, o Sfântă Evanghelie tipărită la Sibiu în 1907, o cruce de binecuvântare din lemn din secolul al XIX-lea provenită de la Biserica din Rieni, precum și Actul Fundațiunii Jubiliare Episcopul Roman Ciorogariu (1927) și primul număr al revistei bisericești „Legea Românească”.

Între cei prezenți la acest eveniment a fost și doamna Ligia Mirișan, directorul Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai” din Oradea.

La acest vernisaj, am remarcat un clar sentiment de apartenență și de unitate a tuturor românilor. Iată că Biserica este cea care a dat dovadă că este capabilă să adune oamenii și să facă în așa fel încât sufletele lor să vibreze la unison”.

Curatorul expozitiei a fost Parintele Diacon Dr. Petru Ardelean, muzeograf în cadrul  Muzeului Țării Crișurilor din Oradea.

Lansare de carte

În partea a doua a evenimentului a avut loc lansarea cărții Patrimoniul Țării Bistrei (Jud. Bihor) avându-i ca autori între alții pe Prof. Univ. Dr. Sorin Șipoș, Prof. Univ. Dr. Gabriel Moisa și Prof. Univ. Dr. Aurel Chiriac.

Evenimentul s-a  încheiat cu un concert de colinde susținut de Corul Liceului Teologic „Episcop Roman Ciorogariu” condus de  Arhid. Prof. Ștefan Lakatoș.

Expoziţia a fost organizată de Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei în parteneriat cu Muzeul Orașului Oradea – Complex cultural și Primăria Municipiului Oradea și se încadrează în evenimentele care au marcat Anul Centenar, iar în Biserica Ortodoxă Română, Anul Omagial al unității de credință și de neam și Anul comemorativ al Făuritorilor Marii Uniri din 1918.

Comentarii Facebook


Știri recente