Opt ierarhi au resfințit Biserica „Sfântul Sava” din Iași

În Duminica a XXI-a după Rusalii, Biserica „Sfântul Sava cel Sfințit” din Iași a fost resfințită de un sobor impresionant de slujitori, format din opt ierarhi din țară și din străinătate și 30 de preoți și diaconi, potrivit Ziarul Lumina. Momentul așteptat de credincioșii ieșeni de mai bine de 3 ani, timp în care lăcașul de cult a necesitat lucrări de construcție, restaurare și consolidare, a avut loc ieri, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a Preasfințitului Nikanor, Episcop de Banat (Biserica Ortodoxă a Serbiei), a Preasfințitului Sofronie, Episcopul Oradiei, a Preasfințitului Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, a Preasfințitului Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, a Preasfințitului Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, a Preasfințitului Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, și a Preasfințitului Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Încă de la primele ore ale dimineții, peste 1.000 de credincioși au așteptat ore în șir să se închine în sfântul altar al lăcașului resfințit, participând apoi la Sfânta Liturghie oficiată de cei opt ierarhi, înconjurați de un sobor numeros de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Nikanor, Episcop al Banatului Sârbesc, a vorbit despre legătura pe care atât Sfânta Cuvioasă Parascheva, cât și Sfântul Sava cel Sfințit au avut-o cu Biserica Ortodoxă din Serbia. La finalul evenimentelor, IPS Părinte Mitropolit Teofan a apreciat lucrările realizate la „Biserica Sfântul Sava” din Iași, oferind distincția „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei” părintelui Narcis Constantin Axinte, parohul Bisericii „Sfântul Sava” și consilier în cadrul Sectorului de asistență socială și medicală „Diaconia” al Arhiepiscopiei Iașilor, și hirotesindu-l iconom stavrofor pe pr. Mihai Prodan, inspector eparhial în cadrul Sectorului de asistență socială și medicală al Arhiepiscopiei Iașilor și slujitor la „Biserica Sfântul Sava”. De asemenea, au fost evidențiate persoanele care au ajutat la reconsolidarea bisericii, acestea primind diplome și distincții de vrednicie.

Biserica „Sfântul Sava” reprezintă o construcție unică în România, după unii primul așezământ monastic al orașului, în special prin mixul de elemente arhitectonice. Definitorii pentru arta moldovenească sunt profilul de piatră de sub turnul clopotniței, brâurile de la turle și chenarele de la unele icoane. Din arhitectura muntenească s-au preluat brâul median exterior din cărămidă de formă zimțată. Cele două turle, deși construite în stilul artei bizantine, se termină cu cupole turtite, tipic otomane. Iconostasul înalt trimite la arta barocă.

Proiectul prin care lăcașul de cult a fost renovat a fost în valoare de 19.036.901 lei, din fonduri europene. Urmare acestei finanțări, în perioada 2010-2013, biserica a fost restaurată integral, iar incinta bisericii reamenajată.

Comentarii Facebook


Știri recente