Opincarul premiat de Arhiepiscopia Râmnicului, propus pentru titlul „Tezaur Uman Viu”

Opincarul Alexandru Ilinca, cel care a fost distins în iunie 2019 cu „Crucea Râmnicului”, este propus de Centrul de Creație, Promovare și Conservare a Culturii Tradiționale Vâlcea pentru titlul onorific „Tezaur Uman Viu”.

Opincarul este propus împreună cu un alt vâlcean, Constantin Manoli – sculptor de furci în lemn.

„Despre arta confecționării opincilor după ‹rețeta din bătrâni› se știe că mai are doar câțiva reprezentanți la nivel de țară, cei mai mulți în Ardeal. Despre Alexandru Ilinca se spune că este ultimul opincar din Oltenia. Nu știu dacă în Oltenia este unic, dar în Vâlcea știu sigur”, a spus Amalia Boari de la Centrul de Creație, Promovare și Conservare a Culturii Tradiționale Vâlcea, potrivit Informația Olteniei.

Alexandru Ilinca a deprins acest meșteșug de la tatăl său. La vârsta de șase ani a făcut prima opincă, a mărturisit într-un interviu pentru Ziarul Lumina.

Celebrul meșteșugar le-a dăruit opinci Președintelui Klaus Iohannis, dar și prințului Charles sau președintelui francez Emmanuel Macron.

Titlul onorific „Tezaur Uman Viu” face parte dintr-un program internațional și este acordat de Ministerul Culturii persoanelor „purtătoare, păstrătoare şi transmiţătoare de elemente de patrimoniu cultural imaterial”. Din 2010 până în prezent, peste 50 de persoane din România au primit acest titlu.

Alexandru Ilinca a mai fost propus și în 2019 pentru titlul „Tezaur Uman Viu”.

Foto credit: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente